2020. április 6., hétfő

Márciusi wrap-up


Sziasztok!

Március jött, látott és felborított mindent. Azt hittem januárnál és februárnál nem lesz rosszabb hónap? Haha, március megmutatta, hogy tud alkotni. Mind tudjuk, miért, nem is fogom leírni, mert mindenhonnan ez a téma folyik. Mindegy is, könyvek szempontjából jó hónapom volt (éljen az eszképizmus!), ugyanis tizenhárom kötetet elolvastam. Nézzük is, miket!


1. olvasmány


Eating Animals / Jonathan Safran Foer /
2020. február 26., 17:50 → 2020. március 7., 21:07
4 csillag

Mindenevők számára tökéletes könyv! Szerintem ez egy objektívan is jó könyv, mivel az író nem erőlteti a véleményét az olvasóra. Több különböző nézetű embert interjúztatott meg, szóval a saját elvein kívül másokét is megosztotta, ami által nagyon érdekes és sokszínű lett a mű.

Azonban, olyan emberként, aki az állatok miatt lett vegetáriánus, nagyon objektívnek tartom. Tisztelem az írót a munkájáért, viszont szerettem volna, ha egy kicsit jobban átjönne az állatok iránt érzett szeretete. Voltak részek, amikor úgy éreztem, mintha szégyenlené, hogy nem eszik húst. (Például, amikor egy családi farmon felajánlottak neki disznóhúst, ő pedig tényleg sokáig gondolkozott rajta, hogy elfogadja-e vagy sem, mivel nem akarta megbántani a házigazdát. Végül nem is osztotta meg a másikkal, hogy vegetáriánus, csak annyit mondott, hogy zsidó.) Ez elég sokkoló volt számomra. A vége fele azért már jobban átjött, hogy ő hisz ebben a dologban, de addig kicsit felpaprikázott.

Ennek ellenére mindenkinek ajánlanám olvasásra (főleg azoknak, akik húsevők), hiszen ez a téma mindegyikőnket érint, nem lehet legyinteni rá. Ez a kedvenc idézetem belőle:

„…just because conversations about meat tend to make people feel cornered, not all vegetarians are proselytizers.” (Azaz, csak azért, mert a húsról szóló beszélgetések miatt sarokba szorítva érzik magukat az emberek, nem jelenti azt, hogy minden vegetáriánus térítő.) Teljesen egyetértek vele. Természetesen vannak erőszakos vegetáriánusok/vegánok, akik másra erőltetik a nézeteiket, de ez ugyanígy van mindenevőknél. A fontos, hogy képezzük magunkat, legyünk tisztában a tényekkel. Nem kevés embernek kéne tökéletesen vegánnak lenni, hanem mindenkinek tökéletlenül.

2. olvasmány


Educated / Tara Westover /
2020. március 7., 21:27 → 2020. március 12., 09:30
3.5 csillag

A könyv első felén végigsuhantam. Miközben rettentő volt olvasni arról, hogy milyen körülmények között élnek, nagyon érdekes volt megismerni ezt a túlélő mormon életmódot. Ezen kívül családon belüli erőszakról is szól, mivel Tara bátyja egy erőszakos, komplexusos barom volt. Utáltam a lány szüleit, az apját azért, mert az egész családra ráerőltette a nézeteit, ezzel pedig nemcsak nyomorúságossá, de egyenesen veszélyessé tette életüket. Az anyját pedig azért gyűlöltem, mert homokba dugta a fejét és nagyon sokáig nem szólalt fel a lánya védelmében, sőt nem is hitt neki jó ideig. Ezen kívül dühítő volt arról olvasni, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a nő helye a konyhában van. (És ez nem is volt olyan rég.)

A második fele azonban kicsit csalódást keltő volt. Arra számítottam, hogy Tara bővebben belemegy abba, hogy hogyan jutott be kb. nulla tudással olyan elit iskolákba, mint a Cambridge vagy a Harvard. De azok a részek nagyon homályosak voltak, nagyjából semmi nem derült ki. Helyette megtudhattam, hogy a családban kinek milyen balesete volt éppen a hülye apjuk miatt.

Ajánlom elolvasásra, hiszen Tara kitartása és ereje példamutató.

3. olvasmány


Of Mice and Men / John Steinbeck /
2020. március 13., 20:45 → 2020. március 18., 07:12
4.5 csillag

Nagyon rövid könyv, viszont tele van érzelemmel és váratlan fordulatokkal. Annak ellenére, hogy a két főszereplő múltjáról semmit nem tudunk meg, nagyon érdekelt a sorsuk, és tudtam kötődni hozzájuk. Úgy gondolom, hogy Steinbeck remek író, ha el tudta érni ezt. Az egész művet körbelengte a brutalitás szele, ami tökéletesen passzolt a végéhez. Bizonyosan újraolvasom többször.

4. olvasmány


The Sleeper and the Spindle / Neil Gaiman /
2020. március 19., 12:39 → 2020. március 19., 13:27
3.5 csillag

Imádtam az illusztrációkat, nagyon tetszik Chris Riddell sötétebb stílusa, tökéletesen illik Neil Gaiman írásaihoz. A könyv atmoszférája is megfogott, érdekes volt ez az újramesélés. Azonban a történet számomra nem volt egy nagy durranás, elég felejthető.

5. olvasmány


John Ronald's Dragons / Caroline McAlister /
2020. március 19., 13:30 → 2020. március 19., 13:45
4 csillag

Nagyon aranyos illusztrált kötet! Átvezet Tolkien életén, persze nem túlságosan részletesen, hiszen gyerekkönyvről van szó. A céljának szerintem megfelel. Azonban egy problémám akadt vele, ez pedig a sárkányok hiánya. Ha már az a könyv címe, hogy John Ronald sárkányai, akkor elvártam volna, hogy egy kicsit jobban fókuszáljon rájuk! Smaugról csak az utolsó egy-két oldalon volt szó, és akkor is cukormázasan SPOILER - nem is írta le, hogy megölték. SPOILER VÉGE

6. olvasmány


Things My Son Needs to Know About the World / Fredrik Backman /
2020. március 20., 14:02 → 2020. március 20., 22:38
2.5 csillag

Egy biztos – nem én vagyok ennek a rövid kötetnek a célközönsége. Csupán azért hallgattam meg, mert el szeretném olvasni Backman összes írását. Én úgy látom, hogy teljesen felesleges volt kiadni ezt a könyvet, ugyanis szerintem eléggé személyes, és inkább csak a családra tartozna. Na, meg nem volt benne olyan, ami miatt érdemes lett volna. Nagyon vicces akart lenni, de legtöbbször nem igazán jött be a humora. Egy pozitívuma van, hogy ezáltal némely aspektusban nőtt a szememben az író, mivel tetszett, ahogyan pár fontos témáról gondolkozik (nemek közötti egyenlőség, a kedvesség fontossága).

7. olvasmány


Bridge to Terabithia / Katherine Paterson /
2020. március 21., 07:02 → 2020. március 21., 17:53
4 csillag

Kiskamaszként imádtam a filmet! Sokáig nem is realizálódott bennem, hogy létezik könyv is, meg is lepődtem, amikor láttam, hogy 1977-ben jelent meg. Mindig félve kezdek bele egy műbe, amikor szeretem az adaptációját, mert nem akarok csalódni az alapanyagban. Szerencsére most nem történt ilyen, bár a film továbbra is jobban tetszik. Hiányzott az egész Terabithia rész, a gyerekek alig voltak ott, míg a filmben nagyobb szerepe volt. Ezen kívül pedig a könyv kevésbé sikeresen mutatta be a gyászt.

Mint kiderült tehát, a film nagyon hű a történethez, én mindenképpen azt ajánlanám, sokkal jobban átjönnek az érzelmek.

8. olvasmány


Alice's Adventures in Wonderland / Lewis Caroll /
2020. március 21., 18:56 → 2020. március 21., 22:42
2 csillag

Kicsit furcsa múltam van ezzel a duológiával. Én a második részt olvastam először, még anno 2013-ban, az okát ne kérdezzétek, nem emlékszem. Azért olvastam el, hiszen nagyon szerettem az első könyvből készült filmet, amit Tim Burton rendezett. Eddig halogattam a könyv elolvasását, természetesen aggódtam, hogy mennyire fog tetszeni. A Scarlett Johansson által felolvasott hangoskönyvet hallgattam, amit egyébként tiszta szívből ajánlok, fantasztikus. A történet maga már kevésbé nyűgözött le. Nagyon sokat változott az ízlésem könyvek terén, főként az elmúlt egy évben, és már nincs türelmem a nonszenszhez. Annyira random és értelmetlen volt, és még csak nem is szórakoztatott. Sajnálom, de előfordul az ilyen. A filmet viszont még mindig szeretem.

9. olvasmány


I Have Lost My Way / Gayle Forman /
2020. március 23., 11:38 → 2020. március 24., 12:11
3 csillag

Nem volt rossz, amíg olvastam, elszórakoztatott, de semmi több. A karakterek nem voltak túl kiforrottak, de nem is laposak. Elolvasgattam róluk, de igazán egyik sem fogott meg. A sztori elég kiszámítható, hiteltelen, tekintve, hogy egy nap alatt játszódik. Az tetszett, hogy végre Gayle Forman is fontosnak tartotta, hogy sokszínű legyen a könyve. A barátság része is nagyon aranyos volt, a szerelmi szál viszont röhejesen hihetetlen.

10. olvasmány


Love & Luck / Jenna Evans Welch /
2020. március 24., 15:39 → 2020. március 27., 16:32
4.5 csillag

Tavaly ilyenkor olvastam a sorozat első részét, a Love&Gelatot, amely nagyon megtetszett. Megfogott a felépítése, az írói stílus, és az, hogy úgy éreztem, Firenzében vagyok. Ezúttal sem volt másképp, ezt a kötetet is ugyanúgy élveztem. Bevallom, nem is annyira a karakterek voltak fontosak számomra, hanem a helyszínek. Annyira jól esett (főleg most) más országban barangolni a könyv lapjain! És külön dicséret illeti az írónőt, hogy újfent belerakott valami érdekes formátumot, ezúttal egy úti kalauzt. Ráadásul tetszett, hogy a testvériség milyen fontos szerepet játszott. Persze, mivel YA könyvről beszélünk, kaptunk egy-két klisét, de nem voltak annyira zavaróak.

11. olvasmány


Agnes Grey / Anne Brontë /
2020. március 27., 18:58 → 2020. március 28., 17:17
2.5 csilag

Most már végre elmondhatom, hogy már mindegyik Brontë nővértől olvastam egy könyvet. Sajnálatos módon eddig az Agnes Grey az egyetlen, ami nem nyűgözött le. Nagyon rövid könyvecske volt ez, azonban még így is untam. A főszereplő szerintem egy nagyon unalmas személyiség, úgy jött le, hogy a szemében a gazdag emberek morálisan rosszak, a szegények pedig jók. Tehát kicsit fekete-fehér volt a látásmódja.

Sose szerettem olvasni rosszalkodó gyerekekről (rendkívül felidegesítenek), itt is kínkeserves volt végigszenvednem magam azokon a részeken. Ráadásul az is felpaprikázott, hogy Agnes mennyire tutyimutyi volt. Persze, értem, megszabták, hogy mit tehet a gyerekekkel, de ki bírta volna ki rajta kívül, hogy semmit ne tegyen? Az a rész pedig csak úgy véget ért, semmi nem derült ki utána a kis kölkökről.

Azzal a bizonyos illetővel való kapcsolata pedig röhejes. Semmi megalapozottság, semmi jel, csak úgy, egyszer csak szerelmes lett belé. Elvileg. Bár nekem nem volt világos. Nem elég, hogy választottjáról nem tudtam meg kb. semmit, de Agnes is elég egysíkú maradt végig. És azt nem hozhatom az írónő védelmére, hogy rövid könyvben nem lehet személyiséggel felruházni szereplőket, mert az Egerek és emberek elérte, hogy mélyen érdekeljen a kettő főszereplő.

Összességében amúgy magával az írói stílussal nem volt bajom, egész olvasmányos volt, tehát adni fogok még egy esélyt Anne-nek. De ez most mellélövés volt részemről.

12. olvasmány


Emma / Jane Austen /
2020. március 12., 10:05 → 2020. március 29., 13:14
5 csillag
Újraolvasás
Kedvenc

Nyolc éve olvastam legelőször, mint kiderült ez volt a legelső Jane Austen könyvem. Bár már akkor is tetszett, most került be a betonbiztos kedvencek közé. Nemrég láttam az 1996-os és a 2020-as filmet is, és még így se unatkoztam soha egy percre sem. Úgy ismerem a történetet, mint a tenyeremet, és, ha valaki azt kérné, hogy most azonnal olvassam újra, szemrebbenés nélkül megtenném, annyira szeretem.

Nem tudom megmondani, hogy ez-e a kedvenc Jane Austen könyvem, mivel ahhoz újra kéne olvasnom A mansfieldi kastélyt. De, hogy legalább második helyen van, az is biztos. Azt szeretem benne, hogy szerintem ez a leghumorosabb Austen alkotás. A karakterek és a szituációk is gondoskodnak a nevetésről. Ebből a szempontból egyébként a legújabb film viszi a pálmát, több alkalommal hangosan felnevettem a nézése közben.

Austen Emmát nem szerethető karakternek szánta, én azonban a kezdetektől kedveltem. Tény, hogy eleinte nagyon sznob, de azért is ennyire remek ez a könyv, mert láthatjuk, ahogy szép lassan fejlődik, érik. Szintén plusz pont a 2020-as filmnek, az az Emma hordta leginkább fenn az orrát, viszont emiatt ott látszik legjobban a javulása.

Minden a helyén volt, romantika, humor, szereplők, történet, cselekmény. Csillagos ötös!

13. olvasmány


A szilmarilok / J. R. R. Tolkien /
2020. március 14., 08:00 → 2020. március 30., 12:59
4 csillag
Újraolvasás

Kilenc éve olvastam először, egy évvel molyos pályafutásom kezdete előtt. Semmire nem emlékeztem belőle, csak egy érzésre és a helyre, ahol belemerültem. Verőfényes napsütéses időben olvastam, többek között egy Balaton-parti padon. Az is rémlett, hogy nagyon megfogott, teljesen a hatása alá kerültem.

Veszélyes dolog az újraolvasás. Nagyon sok mindentől függ, hogy adott helyzetben mennyire nyűgöz le egy könyv, és valljuk be, ez a mostani időszak nem könnyű. Ráadásként maga a kötet is rendkívül tömény, tökéletes koncentrációt és odafigyelést igényel. Tehát biztos, hogy ez is közrejátszott abban, hogy most nem tetszett annyira.

De nemcsak a szituációt okolom, ugyanis megváltozott az ízlésem. Már nem rajongok annyira a fantasyért, nem kötnek le annyira, mint régen. Ez pedig epikus fantasy a javából, rengeteg karakterrel, tündenemzetséggel, helyszínnel, egyéb lénnyel. Sokszor elveszve éreztem magam és nagyon frusztrált, hogy már megint nem tudom, hogy ki kinek fia-borja. És töredelmesen be is vallom, nem is érdekelt már annyira. S ezt borzasztóan sajnálom, mert imádom Tolkient, de az biztos, hogy Középfölde Históriájából egy kötetet se fogok elolvasni, és A szilmarilokat is csak jó pár év múlva veszem újra kézbe. A Gyűrűk Urát nem is merem újraolvasni, nehogy abban is csalódnom kelljen.

Egyébként Tolkien csodálatos elme volt, hihetetlen, hogy ennyire átfogó, alapos történetet hozott létre, ráadásul még nyelveket is alkotott hozzá. Zseniális.


Furiously Happy / Jenny Lawson /

De durva, hogy ez is márciusban volt! Olyan, mintha februárban hagytam volna félbe, de tényleg. Eleinte viccesnek találtam, de egy idő után nagyon erőltetett lett. És nem is arról szólt, amiről gondoltam volna.


FILM

Megnéztem az idei Emma adaptációt és nagyon-nagyon tetszett. Akit bővebben érdekelne a véleményem, ITT elolvashatja.

SOROZAT

Befejeztem a The Good Place-t, azaz A jó helyet. Aki egy lökött, de nagyon is bölcs sorozatot keresne, nagyon tudom ajánlani. Ráadásul gyönyörű lezárása volt.

Felzárkóztam a Riverdale sorozattal is, most nem tudni, mikor lesz új rész. Eddig a negyedik évad a kedvencem, nagyon tetszett ez a krimis vonal.

ZENENem is tudom, hogyan, de felfedeztem JoJo-t, aki a kétezres évek elején volt nagyon populáris, aztán eltűnt szem elől. Mint kiderült, borzasztó szerződése volt és sok-sok évig nem oszthatott meg zenét a rajongóival, de egy-két éve sikerült végre kitörni a béklyójából. Ezt a dalát egyébként felismertem gyerekkoromból. Két éve újra felvette a régi albumait, nagyon durva mennyit fejlődött. Kár, hogy ilyen alulértékelt, mert van annyira erős hangja, mint mondjuk Demi Lovatonak.

Maradjatok otthon, olvassatok sok könyvet és reménykedjünk, hogy április jobb lesz! 

2 megjegyzés:

 1. Ó, JoJo :) Azok a régi, szép idők :)
  Az Emma már engem is nagyon érdekel a mostani film előzetese miatt :D Sose olvastam még Jane Austentól, érdemes ezzel kezdeni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem remek választás első Jane Austen kötetnek!

   Törlés