2018. november 26., hétfő

Tippek olvasási válság idejére


Sziasztok! 

Minden könyvmoly életében elérkezik a pillanat, amikor bekopog az ajtaján a legnagyobb félelme, az olvasási válság. Van, aki szerencsés, és hamar kilábal ebből a könyváldozatokkal járó betegségből, míg mások hónapokig, vagy akár évekig is szenvedhetnek a tünetektől. Ezzel a poszttal szeretnék pár tippet adni, illetve tapasztalatot megosztani, hátha ezzel sikerül másoknak segítenem. 


2016-ban borzalmas olvasási évem volt, örültem, hogy meglett a huszonöt könyvem. Nem volt kedvem olvasni, és ennek egy fő oka volt: az internet átvette az uralmat, a könyvek pedig száműzetésbe kerültek. Év közepe fele támadt egy bomba jó ötletem, hogy folytatnom kéne a Harry Potter angol nyelven történő újraolvasását. Ez nagyon meghozta a kedvem az olvasáshoz, a hetedik kötet után már örömmel nyúltam más művekhez is. Minden fantörpikus volt, aztán olyan fél éve megint beütött a krach. Fogalmam sincs, pontosan mi okozhatta, de borzasztó érzés. Egyszerűen nincs annyi kedvem az olvasáshoz, mint anno, nem tudok ugyanannyit rákoncentrálni, mint jó pár éve. Reggel és este nem az az első, hogy olvasok pár oldalt, hanem, hogy csekkolom a molyt, Facebookot stb. De a legkétségbeejtőbb: nem tölt el örömmel egy új könyv vásárlása. Ezt nemrégiben fedeztem fel magamon… Nincs kedvem megtartani a fantasy sorozataimat, mert egyszerűen nem tudom már elképzelni, hogy bármelyik akkora hatással legyen rám, mint mondjuk A Gyűrűk Ura, vagy a Harry Potter. S nincs is kedvem új fantasy világokat felfedezni. Remélem nem permanens, mivel ez elvileg a kedvenc műfajom, és nem kicsi félelemmel telít el a tudat, hogy már nem okoz akkora örömet. 


No, de amíg egy-egy műfajjal szenvedünk, esetleg belekóstolhatunk olyanokba, amikbe eddig nem nagyon tettük. Például, nem vagyok nagy rajongója a contemporary könyveknek, de most jól esnek a lelkemnek. (Jaj, ez de nyálasnak hangzik, elnézést érte!) Tehát: 

1. Olvass a komfortzónádon kívül! 

Ha általában fantasyt olvasol, de egyre inkább unod őket, akkor vegyél kézbe egy krimit, ami a valós világban játszódik. Vagy, ha romantika rajongó vagy, akkor próbálkozz meg mondjuk egy pszicho-thrillerrel. És így tovább. 

2. Ennek ellenére remek ötlet visszatérni egy régi kedvenchez. 

Mint a bevezetőben említettem, nálam a Harry Potter újraolvasása hozta meg újfent a kedvem. De, akinek már a fülén folyik ki a HP, olvasson újra egy olyan gyerekkori favoritot, amit már rendkívül rég vett elő legutoljára. 

3. Hangoskönyv, a megmentő! 

Komolyan mondom, az elmúlt pár hónapban igen nagy fanja lettem a hangoskönyveknek. Egyrészt, ha sok a dolgod, de közben mégis szeretnél haladni a könyveiddel, vagy, ha rengeteget vezetsz, remek társad lehet! Meg olyanoknak is tökéletes választás, mint jómagam, akik szeretnének valamit csinálni olvasás közben, mert éppen rájuk jött a hiperaktivitás, vagy csak nem tudnak annyira fókuszálni: vegyél elő egy színezőt, csüccsenj le, rakj be egy hangoskönyvet, és bumm! Nekem tegnap három óra így röpült el, remekül tudtam figyelni a könyvre, és ráadásul még haladtam is a színezésemmel. Kettő az egyben. Meg mivel én auditív típus vagyok, nagyon szeretem hallani is, amit olvasok, sokkal komfortosabb. 

4. Online helyett légy offline! 

Hehe, ezt könnyű mondani a mai világban, de egy áramszünet kell ahhoz, hogy valóban át tudd élni. Vagy erős akarat. De nálam előbb lesz áramszünet. Ennél a tanácsnál arra gondolok, hogy próbálj meg beiktatni minimum fél óra olvasást minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban. Ha reggeli pacsirta vagy, akkor kávézás közben csapj fel egy könyvet, ha pedig éjjeli bagoly, akkor minden lefekvés előtt szánj időt egy kis olvasásra. Én jobb szeretek elalvás előtt olvasni, így ez utóbbit preferálom. Annyira hangulatos, amikor teljesen csend van, mindenki alszik, te pedig éppen félig egy másik világban vagy. Aki nehezen alszik el, neki ez még jobb megoldás, ugyanis a könyvolvasás igenis elálmosít, nem úgy, mintha a mobilunk/tabletünk vibráló képernyőjét néznénk. Attól csak még inkább éberek leszünk. Ha szokássá tudjuk alakítani az olvasást, akkor valahogy könnyebben nyúlunk könyv után minden egyes nap. Persze, ezt könnyű mondani, nekem is van egy csomó olyan nap, amikor egy oldal sem jön össze, de a lényeg, hogy próbálkozzunk. 

5. Nézz booktubereket, vagy olvass könyves bloggereket. 

Mert simán át tud ragadni ránk más embernek a szenvedélye, ha épp jókor talál meg. Szuperebbnél szuperebb embereket lehet követni magyarul, angolul, meg egyéb nyelveken is. Biztos van legalább egy olyan illető, akinek a személyisége megigéz, és pont őmiatta fogsz elolvasni egy könyvet, ami visszaadja a hited. 

6. Ha több nyelven olvasol, akkor váltogasd! 

Néha észreveszem, hogy nem fognak meg annyira az angol nyelvű könyvek, vagy épp fordítva, a magyarok. Ilyenkor az a legjobb, ha váltasz a másikra, lehet, hogy éppen nem volt kompatibilis az elméd azzal a bizonyos nyelvvel. 

7. Ha semmi sem segít, egyszerűen csak hagyjad. 

Mint mindennel, az olvasással is úgy van, hogy nem érdemes túlerőltetni. Ha minden tippet kipróbáltál, de még mindig semmi kedved olvasni, akkor ne tedd. Nézz sorozatokat, filmeket, menj el sétálni, szórakozni stb. De amit ne tegyél: ne idegeskedj azon, hogy nem olvasol. Majd visszajön a lelkesedésed, csak legyél türelmes. 

Remélem, hogy sikerült pár ötletet merítenetek ebből a bejegyzésből. Minden válságban szenvedőnek mihamarabbi gyógyulást kívánok!

2 megjegyzés:

 1. Pacsit, én is szenvedek :))
  Nekem idén még 3 könyvet "kell" elolvasnom: egy recit + 2 várólista csökkentést, de nagyon nyögvenyelősen megy.
  Múlt héten azt találtam ki, hogy összeadtam az oldalszámokat, elosztottam 30-al, így karácsonyig elég csak napi 50 oldalt olvasnom. És persze ezt kiírtam molyra karcban, fészbúkra, twittere, instagramra :D
  (egyfelől jó, ha tényleg az elszállt könyvmolyok is bevallják, hogy van ilyen; másfelől hogy elszámoltatható legyek, valaki, valamilyen platformon biztosan rá fog kérdezni, hogyan állok.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pacsi! Én mondjuk úgy veszem észre, hogy kezdek kijönni belőle, de azért lekopogom. :D
   A napi 50 oldal szerintem tartható, biztos menni fog. :) A molyokra meg mindig számíthatsz. :D

   Törlés