2018. június 11., hétfő

Goodreads nyári kihívás


Sziasztok!

Nagyjából két-három hete csak úgy böngésztem a Goodreads oldalon, aztán észrevettem, hogy vannak újabb posztok, szóval lecsekkoltam, és lám, mibe botlottam! Létrehoztak egy nyári kihívást, amely két fokozatból áll, én a könnyebbiket választottam. A lényeg, hogy megadtak kategóriákat, amiben kell keresned egy könyvet, a cél pedig, hogy a három hónap alatt minél többet ki tudj pipálni. Persze az se baj, ha csak egy sikerül végül, a lényeg a részvétel. Le is fordítottam rögtön a kis kategóriákat, most pedig végre össze is tudtam állítani az én listámat. Nézzük is, miket tervezek. 

Forrás

Olvass olyan könyvet amely/amelyben: 

· ki a vadonba: a szabadban játszódik 


Riordan könyvei nagyrészt mindig a szabadban játszódnak, így adta magát, hogy ezt válasszam, na meg már el is kezdtem, és imádom, szóval jó lesz ide. 

· kapcsold csak be a grilled: van valamilyen nyári recept, vagy kinti, nyári tevékenység 


Rengeteg nyári tevékenység van ebben a könyvben, sikít róla a nyár, szóval ideális választás. 

· a nyár színei: borítója sárga és zöld, vagy pedig homokos 


Ha csak erre a borítóra gondolok, a homok jut eszembe, azaz van ennél jobb könyv ide? (Nincs.)

· strandon élő: tipikus strandi olvasmány 


Szerintem ezzel a legtöbben így vagyunk, hogy a contemporary műveket leginkább a nyárral asszociáljuk, így ekkor esik a legjobban ezek olvasása. Tökéletes strandi olvasmánynak tűnik ez a könyv is, bár nem a legrövidebb a maga 400+ oldalával. 

· homok a lábujjaid között: strand/óceán környékén játszódik 


Nemrég fedeztem fel, hogy egy rég várólistás könyv írójának hamarosan újabb könyve fog megjelenni, ami még inkább felcsigázott, mint a másik regénye, az Alice. Főhősünk elhagyja a tengert a szerelemért, azonban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte. (Ez most elég sztenderd felállásnak tűnhet, de higgyétek el, megéri. Viszont a fülszöveg szerintem kicsit spoileres, így bízzatok meg bennem, és hagyjátok ki, s csak olvassátok el magát a könyvet. ;))

· tengerkék: vízen játszódik 


A kalóz király lányáról szól, azaz holtbiztos, hogy a vízen játszódik. 

· horogra velük: szerepel halászat, vagy halászok 


Halászfaluban játszódik, tehát teljesül is a feltétel. Jaj, nagyon kíváncsi vagyok már erre a megjelenésre, de július 31-én fog csak kijönni. 

· sportmániás: szerepel valamely népszerű nyári sport 


Lehet az úszásnál nyáriasabb sportot találni? Szerintem nem. Persze vannak, akik az év többi hónapjában is eljárnak, viszont én csak természetes vizekben szeretek úszni, ezért lekorlátozódik egyből a használható hónapok száma. Viszont, ha nyár van, és a Balatonon vagyok, akkor órákat el tudok pancsolni a vízben. A történet főszereplője is imád úszni, tehát adta magát, hogy ezt válasszam ide, már úgy is régóta érdekel.

· tábortűz melletti sztori: megijeszt 


Ez nem horror, de az elsődleges célom az volt, hogy a lehető legtöbb könyv a polcomról kerüljön ki, és azt hallottam, hogy kicsit ijesztő pár helyen a könyv. Majd meglátjuk.

· egyszer, s mindenkorra: kivégezhető egy nap alatt 


Nem hosszú, ismerem a sztoriját, mivel imádom a filmet, s már évek óta el akarom olvasni, de még mindig nem tettem meg. Most talán sikerülni fog.

· lépj tovább: szerepel szerelembe esés, vagy szerelemből való kiábrándulás 


Ha szerelem, akkor Jane Austen. Ennyi. Igazából már olvastam magyarul, de abszolút elfelejtettem mi történik benne, szóval ideje a memória felfrissítésnek. Ezúttal angolul veszem kezembe, ha már megvan ez a csodás kiadás.

· légy büszke: szerzője/karaktere az LMBTQIA közösségbe tartozik 


Erről a könyvről mást nem is tudok, csak azt, hogy meleg benne Akhilleusz. Szóval nem tudom milyen sztorira számítsak, remélem tetszeni fog, mert akkor lesz kifogásom, hogy megvegyem az írónő új könyvét (Circe), aminek varázslatos a borítója.

· olvass a világról: más országban játszódik, vagy más kultúrára fókuszál, mint a sajátod 


Régi klasszikus tartozásom szeretném teljesíteni ezzel a választottal, ugyanis tökéletesen illik ide. Jó, mondjuk ide kb. minden könyvem beleillene, de akkor is. Ez a kategória neki lett kitalálva.

· légy változatos: szerzője színesbőrű 


Az írónő nigériai születésű, sőt még a könyv is afrikai ihletésű fantasy. Annyira hypolva volt megjelenésekor, s a követett booktubereimtől csupa jókat hallottam róla, így már roppant kíváncsi vagyok rá.

· aranyos az akcentusod: idegen nyelvről lett lefordítva 


Ide minden magyar nyelvű könyvem beillene, de most ezt választottam, mert hamarosan szeretném elolvasni. Ez az a YA könyv, amiről csupa szépeket hallani, még azok is szeretik, akik annyira nem preferálják az ilyesmi regényeket.

· nem lesz hosszú: rövid történeteket, vagy esszéket tartalmaz 


A legújabb szerzeményem, ugyanis szombatom vettem a Könyvhéten. Eddig csak Agatha Christie novelláit kedveltem, remélem bővíthetem a repertoáromat.

· egy költő veszett el benned: versek vannak 


Itthon megvan ez a rövid kis könyvecske, s mióta olvastam is a Holt Költők Társaságát, el szeretném olvasni ezt is.

· mamám, mekkora fogaid vannak: csavar egyet a jól ismert tündérmesén 


Amióta megtudtam, hogy ennek is lesz folytatása, azóta lelohadt az érdeklődésem, de ha már megvan ez a szépséges könyv, akarok adni neki egy esélyt. De már nagyon elegem van, hogy mindent bővítenek (Renegades is trilógia lesz, Six of Crows is, Caraval is...)

· délidő: a Vadnyugaton játszódik 


Még, amikor karácsonykor megkaptam, kicsit beleolvasgattam, és eddig jónak tűnik, csak nagyon zavar, hogy hülye akcentussal beszélnek benne. Meg lehet szokni, csak furcsa lesz elsőre.

· urald a várólistád: a várólistád legalján „csücsül” 


Most konkrétan arra fókuszáltam, hogy olyat válasszak, ami a polcomon is régóta ül, és talán ez a legrégebbi, amit el is akarok olvasni. (Mert van a Csontszüret is, meg az Elveszett mesék, de azokra nem vagyok kíváncsi.) Már majdnem erről is lemondtam, de most valahogy megjött hozzá a kedvem.

· szabadítsd fel a polcod: már régóta vár a polcodon 


Ugyanaz, mint az eggyel fentebbi eset. Már majdnem száműztem a polcomról, de gondoltam mégis adok neki egy esélyt, ha már megvettem.

· gyerekkori nosztalgia: a Choose Your Own Adventure című irodalmi sorozatba tartozik 

Ezt biztos kihagyom, a mi kultúránkból egy az egyben kimaradt ez a sorozat, ez van.

· hallgass meg: hallgass végig egy hangoskönyvet


Szerencsére Riordan hangoskönyvek vannak fenn a Youtube-on, így ezt is majd felváltva fogom hallgatni, meg olvasni, attól függ, éppen mennyire leszek fáradt.

Ezeket szeretném tehát a három hónap alatt elolvasni, majd meglátjuk, mennyi jön össze belőle.

Ti részt vesztek ezen a kihíváson? Ha igen, melyiken: a könnyű, vagy a nehezített verzión?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése