2017. december 27., szerda

Top 5 Wednesday #36


Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól telt a karácsony, kipihentétek a készülődés fáradalmait, és mindenki jól érezte magát a családi összejöveteleken. Elérkeztünk az év utolsó Top 5 Szerdájához, most a 2018-as kívánságlistámat osztom meg. Azokat a témákat, motívumokat stb. fogom bemutatni, amelyekből szeretném, ha több jelenne meg a jövő évben. 

Legyen több humoros könyv!

Erre ékes példa Rick Riordan, vagy pedig Kerstin Gier. Nagyon szeretném, ha jövőre még több hozzájuk hasonló humorú szerző csillogtatná meg tudását, mivel bevallom, elég kevéssel futottam össze ebben az évben. Pedig az ilyenek tudnak igazán kirángatni az olvasási válságból, illetve fel is tudják dobni az embert, ha éppen a béka feneke alatt van a kedve. 

Legyen több románc mentes könyv!

Manapság, legyen az film, vagy könyv, igazán nehéz olyat kifogni - főleg a YA vonalon -, amelybe nem passzíroztak bele semmilyen szerelmi szálat. Ez sokszor elviselhető (ha rendesen ki van fejtve, és ha az illetők között csak úgy szikrázik a kémia), viszont, ha abszolút alaptalan és instant, akkor akár élvezhetetlenné is tudja tenni az amúgy érdekes könyvet. Idén szerintem egy olyan fiatal felnőtteknek íródott könyvet nem olvastam, amiben ne lett volna romantikus kapcsolat. A várólistámon ilyen a This Savage Song V. E. Schwabtól, sok helyen olvastam, hogy abban valóban semmi ilyesmi nincsen, és rengetegen pont azért szeretik, mert már megcsömörlöttek a tucat nyálas sztoritól és ilyenekbe menekülnek. Szóval úgy érzem, talán jövőre még több író felismeri, hogy akkor is lehet népszerű egy mű, ha nincs telezsúfolva hormon uralt tinikkel.

Legyen több folklór alapú történet!


Nemrég olvastam a The Language of Thorns című csodálatos novelláskötetet, és az írónő bőven merített a folklórból, s ez annyira megtetszett, hogy igazán örülnék, ha 2018-ban még több ilyen mű születne. Értékelem, főleg, ha kicsit sötétebbre csinálják, csakúgy mint az említett könyvben. Szívesen olvasnék ír mondákról, orosz történetekről, finn teremtményekről. Ezekben annyira nagy a potenciál! Illetve, hasonló vizeken evezve, a Grimm fivérek meséit is többen beleszőhetnék a regényeikbe, azokat is nagykanállal enném. 

Legyen több mágikus realizmus műfajú könyv!


Az idei évem felfedezése. Már nem is mondom, melyik könyvvel fedeztem fel, mivel annyit hajtogattam, hogy biztos lecsaptok, ha még egyszer leírom azt a hosszú címet. Az ilyen történetekben az tetszik, hogy valamilyen szinten megmaradnak a realizmus talaján, viszont belefonják azokat az elemeket, amiktől csodálatos és varázslatos lesz a könyv. Nem tudom jobban megmagyarázni, egyszerűen olyan különleges a hangulatuk, olyan magával ragadó. 

Legyen több dark fantasy!


Még ilyet se nagyon olvastam, viszont a várólistámon van a Three Dark Crowns, ami szerintem belefér ide. Abszolút elrugaszkodik a valóságtól, szóval high fantasy, viszont olyan sötét, mint a késő téli éjszaka. Nem mondom, hogy jól esik a sötétség, mert az fura lenne, viszont néha kívánja az ember, mert mindenkiben benne van. Egy jól felépített világ, erős, okos, nem konvencionális karakterek, sötét tettek - ezeket várnám el egy ilyen műfajú könyvtől.

A januári témák még nem kerültek ki, úgyhogy most nem tudom megosztani a következő héten mi várható. A többiek posztját EBBEN a molyos zónában éritek el.

2 megjegyzés:

  1. Ha dark fantasyt akarsz olvasni akkor tudom neked ajánlani Gabriella Eld magyar írónőtől az Emlékek Jordam számára és a Remények Jordan számára című könyveket. Eddig én magam csak az elsőt olvastam, de minden ismerősöm oda van a másodikért. Ráadásul nem jelentős benne a romantika éppen, hogy csak van benne egy kicsi. És ebben van számomra a két legeselegjobb karakter akikről valaha is olvastam. <3

    VálaszTörlés