2017. december 28., csütörtök

2018-as könyves fogadalmak


Sziasztok!

Imádok listákat írni, tervezgetni. Arról már nem beszélek, hogy ezeknek a terveknek hány százaléka valósul is meg. Viszont ez eddig se tartott vissza attól, hogy mindenféle ambiciózus terveket szőjek. Így esett, hogy létrejött ez a poszt is, mivel szeretném legalább körvonalazni magamban, hogy mire vágyom jövő évben. 

1. Egyik napomat rászánom, és átnézem a váró-, illetve kívánságlistámat molyon, hogy szanáljak, mivel előbbin 560-, utóbbin pedig 71 könyv áll, ami - valljuk be - kicsit nagyon túlzás. Pár hónapja már megcsináltam (volt az már fél éve is), akkor viszonylag elég jól lecsökkentettem, azóta viszont drasztikusan megnőtt. 

2. Teljesítem a két saját molyos kihívásomat. Az egyik, a Klasszikusok bingója márciusban jár le, és a négyből még három művet el kell olvasnom. A másiknak (12 hónap - 12 könyv - egy kis csavarral) pedig novemberben lesz vége. Ez utóbbi azért született, hogy a legrégebbi magánpéldányaimat se hanyagoljam el, igenis olvassam el őket is. A novembert sikeresen teljesítettem, a decemberi viszont még hátra van...

3. A már csökkentett várólistámat is tovább csökkenteném, de ezúttal nem törléssel, hanem a könyvek elolvasásával. A legrégebbi könyv jelenleg A kamasz Dosztojevszkijtől, amit 2015. augusztusában adtam hozzá (te jó ég...). Nem tudom, hogy a kisöprés után is ez marad a legrégebbi, mivel alaposan át kell gondolnom, hogy istenigazából mi érdekel, és mi nem. Valószínű nem ég a tenyerem a könyv iránt, ha már több, mint két éve felé se bagózok. 

4. Több klasszikust olvasni. Idén az elmúlt évekhez képest viszonylag tűrhető (na jó, nem annyira tűrhető, de ez van) mennyiségű klasszikust olvastam, viszont még így is bőven az illendő alatt van. Ezt mindenképpen növelni szeretném, ezért is jön jól a januári Klasszikus olvasási kihívás, amit Réta és Dorka szervez. Most szépen megszabok magamnak egy számot, ami vagy motiválni fog, vagy úgy elfelejtem pár hónap múlva, mint a sicc. 

5. Maximum 36 könyvet vásárolhatok 2018-ban, azaz, ha minden hónapban hármat veszek, akkor még rendben vagyunk. Természetesen nem szándékozom minden hónapban vásárolni, pont arra akarok kilyukadni, hogy idén átestem a ló túloldalára, mivel rátaláltam a Bookdepositoryra, és amúgy is, az angol nyelvű könyveket nem tudom kivenni a könyvtárból (legalábbis az én könyvtáramban nem nagyon vannak frissek, vagy amik érdekelnének), letölteni pedig nyilván nem fogom őket. 

6. Kicsit visszafogom a "kötelező" könyveket, azaz nem fogok annyi könyvklubban részt venni, mint idén. Bár nagyon kedvelem a koncepciót, kicsit sok volt egyszerre háromban is részt venni. A Mini-könyvklub következő fordulójában biztos nem veszek részt, az utána lévőket majd meglátom (attól függ, milyen műfaj lesz), a BRBC és a BYH pedig ezentúl kéthavonta fog "ülésezni".

7. A 2018-as Goodreads Reading Challenge-re 60 könyvet fogok beírni. Idén 55 volt, és bőven teljesítettem, szóval valamennyivel többet szeretnék jövőre, viszont azért nem rugaszkodom el annyira, hiszen bármikor közbejöhet olvasási válság, meg ilyesmi, és nem akarom stresszelni magam még ezzel is. Így havonta mondjuk öt könyvet kellene elolvasnom, ami azért nem vészes. Szeretnék inkább a minőségre figyelni, mint inkább a mennyiségre. Az a baj (persze nem feltétlen baj, ki hogy látja), hogy nagyon gyorsan olvasok, és sokat felejtek emiatt. Nem mondom, hogy le tudnék lassulni, mert nem biztos, hogy menne, hiszen ilyen a természetem, de azért megpróbálom.

8. Jó lenne szokást csinálni a minden nap olvasásból. Sokszor kimaradnak a napok, ami néha érthető, hiszen van más dolgom is, viszont amikor azért nem olvasok, mert csak bambulom a molyt órákon át, meg ilyesmik, az nem annyira időhatékony megoldás. Az a tervem, hogy minden este lefekvés előtt olvasni fogok, emlékszem gyerekként is mindig ezt csináltam, és most visszatérek ehhez a jó szokásomhoz. 

Most pedig jöjjenek a számok, azaz, hogy mennyire fogják befolyásolni a tbromat:

Egészen novemberig minden hónapban 1 db legrégebbi magánkönyvtáras könyv.

Páratlan hónapokban:
1 db BYH könyv,
1 db klasszikus.

Páros hónapokban:
- 1 db BRBC könyv,
1 db legrégebbi várólistás elem.

Így a maradék könyveket az éppen adott hangulatomhoz passzíthatom, ami szintén régóta vágyott volt már. Bár mire eldöntöm, hogy épp mihez van kedvem, addigra megőszülök, de majd csak hozzászokom ehhez a nagy szabadsághoz.

De, hogy motiváljam magam, ha mind a nyolc pontot sikerül teljesítenem, illetve a megadott számokat is, akkor év végén engedélyezek magamnak +1 könyv vásárlását, akár akkor is, ha azzal már túllépném a 36-ot. 

Nektek lesznek fogadalmaitok?

2 megjegyzés:

  1. Wow, ezt szépen összeszedted, respect! Beleférnek még egyáltalán a Narnia könyvek? :P
    Arra gondoltam, írhatnánk 3 havonta társ-bejegyzést arról, hogyan haladunk, az szerintem vállalhatóbb, mint a havi felosztás. :)

    VálaszTörlés