2017. október 11., szerda

Top 5 Wednesday #25


Sziasztok!

Ma folytatódik az októberi Halloweenes témaözön, e héten az öt kedvenc ijesztő atmoszférájú könyvemet mutatom be. Kicsit csalok, mert én inkább a különböző atmoszférákra, motívumokra helyezem most a hangsúlyt, nem magukra a könyvekre. Rangsorolni se rangsoroltam, éppen, ahogy eszembe jutottak, olyan sorrendben vannak.

Temető


Nem félek a temetőben, sőt, eléggé nyugalmas egy hely, dolgoztam is már ott, semmi gondom vele. De azért az írók értenek ahhoz, hogy amikor a szereplői éjszaka a temetőben bóklásznak, akkor egy picit gyorsabban ver a szívem, és megugrik az adrenalin szintem. De ez olyan fajta, amit nem is inkább a félelem, hanem az izgalom okoz. Ilyen volt Kerstin Gier Silber - Az álmok első könyve is. Imádtam azokat a részeket, amik ott szerepeltek. 

Párhuzamos univerzum


Ahol senki nem az, akinek mutatja magát, és te teljesen egyedül vagy... Ez Neil Gaiman Coraline című könyvéről jutott eszembe, ahol a kislány átment egy másik univerzumba, ahol kezdetben minden cuki-muki, de aztán, ahogy vissza próbálna menni, kibújik a szög a zsákból. Borzongató egy könyv!

Sötét erdő


Nem is olyan rég olvastam Ruth Ware-től a Sötét erdő közepént, aminek a hangulata jobban megtetszett, mint maga a krimi szála. Nem azt mondom, hogy hű, de ijesztően írta le, azonban érezhető volt a feszültség, és ez igencsak megfogott. Szívesen olvasnék olyan könyvet, amiben még rémisztőbb az erdő. 

Börtön


Itt most konkrétan az elhagyatott, valaha börtön céljára használt épületekre gondolok, mint ami például R. L. Stine A rettegés tornya címűben szerepel. Gyerekként olvastam pár Stine könyvet, és ez volt az egyik, amelyik rendkívül megrémisztett. Alapból, hisz benne van az eltévedés motívuma, ami szintén hátborzongató... 

Mélység


Amit ehhez tudnék párosítani az szintén egy Stine könyv, A mélység titka, amely azonban nem volt félelmetes. Viszont! Ez a téma alapból mindenképpen libabőr okozó, csak meg kell találnom a megfelelő kivitelezésű könyvet hozzá. Mély víz, nem tudod mi úszkálhat alattad, te meg csak nyugodtan, békében úszol, aztán hirtelen a lábadhoz ér valami, erre te megijedsz, a vérnyomásod az egekben, gyorsan, kapálózva elkezdesz a part felé úszni, de már mindegy... valami lehúz a mélybe, és neked véged. 

Szóval én ezeket találom hátborzongató atmoszféráknak, és, ha egy könyv ilyennel rendelkezik, akkor nagyobb az esély, hogy végre tényleg megborzongat valami a hideg levegőn kívül. Jövő héten 5 olyan könyvvel jövök, amiben szerepel egy választott paranormális lény, ami legyen titok még egy hétig, hogy micsoda. :)

További résztvevők:
A képek forrásai:
1
2
3
4
5

4 megjegyzés: