2017. szeptember 12., kedd

BorítóBörze #3 - Újratervezések


Sziasztok!

Már jó rég volt BB bejegyzés, és most eszembe jutott, hogy a beígért redesignokat még nem is mutattam meg. Szóval most azokat a borítókat fogjátok látni, amelyek nem hivatalosak, csak valamely művész fogta magát és megcsinálta az ő verzióját, amely sokszor szebb és egyedibb is lett, mint az eredeti. 

Máris egy magyar vonatkozással kezdeném, egy tehetséges tervező, Szabó Levente munkáival. Az összes borítót Photoshopban készítette, a szövegezést viszont kézzel csinálta.


Véleményem szerint egytől egyig zseniális alkotások! Az első kettő pedig ékes példája az optikai csalódásnak, igazán trükkösek. Ha kedvencet kéne választanom, akkor az A legyek ura vagy a Drakula lenne, mindkettő hangulata magával ragadó. 

A következő a már-már klasszikusnak számító Harry Potter.


El tudnám képzelni ezeket keménykötésű, vászonborításban a polcomon... Az fogott meg benne, hogy ez inkább kedvez a szofisztikált, letisztult borítókat kedvelő felnőtteknek. Ha ránagyítotok, láthatjátok, hogy milyen sok kis részlet rajta van, megragadta mindegyik könyv legfontosabb részleteit, vegyük csak például az elsőnél a repülő kulcsokat, a Nimbus 2000-et, Edevis tükrét, az oroszlánokat (ami ugye a Griffendélt szimbolizálja), Hagrid esernyőjét, no meg persze magát a bölcsek kövét. 

Némely könyvhöz kettőt olyan interpretációt is találtam, amely igencsak lenyűgözött. Az első ilyen a Pi élete.


Őszintén szólva, nem is tudom melyiket találom vonzóbbnak, mert mindkettőben van valami, ami érdekessé és egyedivé teszi. Az első mondjuk egy picivel elegánsabb, míg a második inkább a színekre hajaz.

A második ilyen könyv a Narnia 2. része.


A bal oldali sokkal figyelemfelkeltőbb a színeivel, és magával a stílusával, míg a második letisztult, egyszerű - de nagyszerű. 

A harmadik ilyen könyv a Ne bántsátok a feketerigót.


Ismét egy letisztult tervet láthatunk, de ahogy a mondás tartja: A kevesebb néha több - s ez tökéletesen igaz erre a fekete-fehér borítóra. Míg a másik ismét a szemünkkel játszik, ahogy rigótollakkal ábrázolta a férfi fejet. Zseniális.

Mindkét Alice részhez, a bal oldalon a másodikhoz, a jobb oldalon pedig az elsőhöz láthattok újratervezést.


A bal oldalinál rendkívül tetszik a világoskék és a magenta közötti fehér átmenet, míg a jobb oldalinál irtó jó húzásnak találom, hogy Alice ruhája a csészével egybeesik. Imádom az ilyen megoldásokat.

A következő kettő a kedvenc tervezőmtől, Risa Rodiltól származik, minden munkája szemgyönyörködtető. 


Ahogy megfogja a történetek lényegeit... hihetetlen. Libabőrös lettem, amikor először láttam A könyvtolvajhoz készített alkotását. Annyira részletgazdag, milliószor szebb, mint az eredeti. (Utálom, amikor színészeket tesznek könyvborítóra! Persze nem magával a színésznővel van gondom, ő aranyos, de őszintén szólva nem emberfejeket akarok nézegetni, ha ránézek egy könyvre.)

A következő kettő alapötlete elég hasonló, mindkettő egy állat alakjával és a címmel játszik. 


Van egy Moby Dick, illetve egy A vadon szava. Mindkettő elég egyszerű, de szerintem pont elegek. 

A következő szintén az egyszerűség jegyében készült. 


Igazán frappáns, mit ne mondjak! Kafka Átváltozásáról van szó, s az emberi, és az átváltozás után a csótányi létet kívánta ábrázolni, szerintem sikeresen.

Az előzővel ellentétben itt nem az egyszerűség a jellemző, hanem a szépen kidolgozott részletek. Ez a Szentivánéji álom.


Borzasztóan tetszenek a színei, és a szentjánosbogarak is (legalábbis én valamiért úgy képzelem, hogy azok a világító pontok azok, de javítsatok ki, ha tévedek). 

A Száll a kakukk fészkére is kicsit hasonló színekkel készült el, bár természetesen teljesen más stílusban. 


Egyébként ez indult a Penguin Design Awardért 2012-ben, de sajnos nem nyerte meg. Pedig megérdemelte volna.

A következő egy igazi orosz olvasmány, a Karamazov fivérek borítója.


Egyből megfogott a szokatlan vibráló színeivel, az érdekes emberábrázolással, no meg az imádott hagymakupolával. Igazi gyöngyszem.

Egy újabb optikai csalódásos redesign


Eléggé akkurátus ábrázolás, és igencsak tetszetős a jégkék és a fekete kontrasztja.

Következőnek jöjjön egy kitűnő tipográfiával rendelkező dizájn.


Ez pedig nem más, mint az Úton. Itt is megfogott a hangulata és persze a színessége. 

Utoljára hagytam a kettő legütősebbet! 


Az első az Egerek és emberek. Mármint kinek nem tetszik ez a csodás és frappáns megoldás? 

A következő pedig a legeslegeredetibb, amit valaha láttam. Ez pedig nem más, mint a... *dobpergés*


Fahrenheit 451! Zseniális! Ehhez nincs is mit hozzáfűznöm. 

Nektek melyik tetszett a leginkább?

Az újratervezések forrásai:
A jobb oldali eredetét sajnos nem találtam... Pinterest átka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése