2017. augusztus 25., péntek

Könyvfüggők problémái Book Tag


Sziasztok!

Mostanában szerencsére nem szűkölködöm book tagekben, már négyre is ki vagyok hívva, úgyhogy ma mindenképpen meg akartam csinálni egyet. Elsőként a Könyvfüggők problémái nevezetűre esett a választásom, amelyre Dorka, az Anya olvas blogról hívott ki. Az ő válaszait ITT olvashatjátok. Még egyszer köszi, jó kis időtöltés volt. Lássuk is a kérdéseket!

Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb?
Sok mindentől függ. Ha hónap közepe van, és még nem kezdtem neki a Mini-könyvklubos olvasmánynak, akkor azt fogom kézbe venni. Ha már kiolvastam, vagy még bőven van rá idő, és van kivéve könyvtárból könyv, akkor azt részesítem előnyben. Ha nincs, akkor valamelyik saját könyvhöz nyúlok. De mindent fel tud borítani a hangulatom, szóval ezek nem ilyen kőbe vésett szabályok. 

Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod, vagy abbahagyod?
Én az a fajta vagyok, aki bármikor félbe tudja hagyni az adott olvasmányt. Pár éve még ódzkodtam e gondolattól, de azóta rájöttem, hogy senkinek sem kell megfelelnem, és ha nem tetszik, vagy nem vagyok kíváncsi már a könyvre, akkor csak szimplán abbahagyom, nem visz el a könyvmolyrendőrség. Mondjuk eddig még szerencsére nem sokkal voltam így, csupán 3 könyvvel (Kardok vihara, A marsi és Rengeteg). 

Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel?
Én tavaly óta veszek részt a Goodreads Reading Challenge-n, amikor is év elején megadsz egy számot, hogy mennyit szeretnél abban az évben teljesíteni. Tavaly 25-öt adtam meg év közben, mert akkor jöttem ki egy óriási olvasási válságból, és annyit szántam 2016-ra. Szerencsére teljesítettem, idén azonban már január elsején megadtam a bűvös 55-ös számot. Eddig jól haladok, már megvan 38 könyv, szerintem sikerülni fog a maradék is. Na, de a kérdésre válaszolva, rövid kötetekre cserélem a féltéglákat, és akkor máris gyorsabban teljesíthető. 

Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled?
Én nagyon kényes vagyok az ilyenekre, rohadtul tud idegesíteni a dolog, szóval a lelki békém megőrzése érdekében nem veszem meg azt a sorozatot (feltéve ha nem úgy történik, hogy már megvettem az első x részt, aztán a következővel babrálnak - ebben az esetben valószínűleg megvenném azt is, viszont tuti, hogy morognék egy sort). 

Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldalara állna?
Miután megírtam az értékelést, megnézem a figyeltjeim értékelését, és ha esetleg valakinek hasonló a véleménye, akkor írok hozzászólást. Ha nincs ilyen, akkor magamba fojtom a véleményem. Bár valószínűleg Attilának így is elpanaszolom, még ha A) nem ismeri, vagy B) szereti is az adott könyvet. 

Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal?
Vissza tudom tartani a könnyeket, ha nyilvános helyen törne rám, azonban erre még nem került sor. Nevetést azonban vissza kellett fojtanom már vonaton, bár egy kis vigyorgás így is kiszökött. 

Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást, vagy bestresszelsz… stb?
Így voltam A tűz örökösével, mivel előtte pár évvel olvastam az első kettő részt, muszáj volt újraolvasnom az Üvegtrónt és az Éjkoronát. Egyébként nem vagyok nagy újraolvasós (de azért vannak kivételek - Harry Potter pl.), szóval ha legközelebb ilyen lesz, akkor elolvasok egy összefoglalót. Így is annyi sorozatot elkezdtem már, s nem mindig egymás után olvasom a részeket, szóval eléggé időigényes lenne, ha minden alkalommal újra kéne olvasnom az előtte levő részeket.

Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet?
“Ne haragudj, de már jártam pórul ilyen esetben, remélem megérted, ha azt mondom, hogy nem.” Valami hasonlóval. 

A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl az ezen az olvasási válságon?
Úgy utálom ezt az állapotot! Most is négy könyv van megkezdve nálam, és már azt várom, hogy végre csak egy legyen az aktuális olvasmányom! Ilyenkor addig nem tudok lenyugodni, amíg mindet ki nem végzem. 

Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül?
Átgondolom, hogy melyiknek a legnagyobb a prioritása. Például, ha kedvenc szerzőtől jelenik meg, akkor az előrébb kerül a kívánságlistán. De ha nincs ilyen, akkor azt az egyet vagy max. kettőt veszem meg, ami tényleg nagyon-nagyon érdekel, és majdnem 100%-ig biztos, hogy tetszene. 

Végre sikerült megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvasd őket… de meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket?
Na ilyenben borzasztó rossz vagyok… Van, hogy fél évet is vár rám sírva, mielőtt ténylegesen elkezdeném olvasni, de ha nagyon vágyott könyvről van szó, akkor valószínűleg azonnal elkezdem.

Az én kihívottjaim pedig:
Cucuka,
Lafayette,
Blue_Nadine,
Wandamaci,
Dorka és
Attila_Saw.

Remélem még nem töltöttétek ki, és van kedvetek hozzá!

2 megjegyzés:

 1. Köszönöm a kitöltést! ^^ de jó neked, hogy félre tudod tenni a könyveket...én vagyok olyan mazo, hogy akkor is olvasom tovább, ha nem tetszik xD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit. :D
   Hehe, hát nem könnyű, de inkább félreteszem, minthogy kijöjjön az olvasási válságom. :D

   Törlés