2017. augusztus 24., csütörtök

Csevegős csütörtök #1


Sziasztok!

Ma elindítok egy új rovatot, ami a Csevegős csütörtök nevet kapta. Szeretem az alliterációkat, így gondoltam, hogy ebbe is belecsempészem. Biztos, hogy nem minden héten lesz, de egyszer-kétszer mindenképpen próbálok hozni valamilyen könyvekkel kapcsolatos témát. Első körben az e-, és a hagyományos könyvek viadalát olvashatjátok.

Hagyományos könyvek 

PRO:


1. Semmi, de semmi nem ér fel a könyvek illatához!
Legyen az új könyv, vagy pont, hogy régi - minden könyvmoly szíve hevesen ver, amint szimatolni kezd egy könyvespolcnál. Tegye fel a kezét, aki még nem szagolt meg egy könyvet se! *körülnéz, egy kéz sincs a magasban* Én is így gondoltam. Ha csokoládé nincs a kéznél, emelj le a polcodról egy könyvet, szimatold meg, és meg is van az endorfin adagod. 

"Amikor meghallom, hogy valaki azt mondja, könyvesboltba mennek.
Jövök, jövök, jövök!"

2. Újabb örömforrás -> könyvvásárlás/ -kölcsönzés
Melyik könyvmoly tud nemet mondani arra a felajánlásra, hogy valakivel elmehet egy könyvesboltba? Vagy netalán a könyvtárba? Persze nem muszáj csapatostul berontani, hisz egyedül is éppoly élvezetes - saját tempóban, akár két óráig is el lehet kóvályogni ezeken a helyeken. Ezt azonban e-könyveknél nem tudod megtenni, ott nincs meg ez a varázs. 

A könyvtolvaj - saját példány

3. Élvezetesebb olvasni
Ez lehet, hogy csak az én rigolyám, de észrevettem, hogy valamiért jobban "csúsznak" a könyvek, ha fizikai valójukban olvasom őket, valamiért jobb érzés olvasni úgy. Ha kedvem szottyan belelapozhatok, és nem kell nyomogatnom a gombokat, vagy (ha érintőképes olvasóról van szó) bemaszatolnom a kijelzőt. Rakhatok bele annyi kis cetlit, amennyit szeretnék, így a kedvenc idézeteket hamar meg tudom találni. Persze könyvjelzőzni az e-olvasókon is lehet, gyorsabban is, mint hagyományosan, de mégis, valahogy jobban kézre esik. Ha meg netalán fantasy könyvről van szó, és térkép is van benne, akkor végképp el vagyok veszve. Olyan kis képernyőn, aki kiveszi a részleteket, az minimum tünde látással rendelkezik. 

Polcom - 1., igen, az egy üres képkeret (már fél éve indulok képet csináltatni bele) 2., a The Final Empire-nek nem az a jogos helye, csak elkezdtem olvasni, és nem túl időhatékony mindig visszatuszkolni a box-setbe, aztán meg kiszedni.

4. Lehet belőlük egy saját könyvtárat létrehozni
Sokszor emlegettem már, de itt is leírom, hogy én bevallottan borítómániás vagyok. Nem sok könyvet veszek meg, mivel A) sajnos nem vagyok milliomos B) nem végtelen a hely a könyvespolcomon és C) nem mindegyik borító megy át az Arwen teszten. Aminek csúnya borítója van, arra nem költöm a pénzem, hanem inkább csak kikölcsönzöm a könyvtárból. Kicsit felületesnek hangzik, de szeretem magam körülvenni esztétikus könyvekkel, és ebből nem adok lejjebb. Mindenkinek vannak rigolyái, na. Azonban a lényeg nem is ezen van, hanem azon, hogy e-könyveket nem lehet kiállítani, maximum egy darab e-olvasót, és akkor szegény polc sírna a magánytól. 

KONTRA:

"A könyvek miatt vagyok leégve."

1. Eszeveszettül drágák
Képzeljük el a következő esetet: jómadarunk fogja magát és elmegy a legközelebbi könyvesboltba, mert rájött a könyv-vehetnék. Nézeget egy darabig, aztán megveszi a régóta áhított kötetet.
Életszagú? Sajnos, manapság már nem. Én már évek óta nem vettem így könyvet, könyvesboltba is már csak akkor megyek be, amikor online rendelésnél oda kéretem. Miért? Mert úgy legalább egy kicsivel később égek le anyagilag, köszönhetően a kuponoknak. Teljes áron, vagy a törzsvásárlói kártyák hangyacsipetnyi kedvezményével horribilis összeget kéne otthagynom egy könyvért. Az interneten viszont 20% fölött kezdődnek az engedmények, sőt ki lehet fogni remek akciókat is, amelyek a boltban nem biztos, hogy elérhetők. Mondjuk így sajnos a kis boltokat károsítom, mert ha nekik nincs raktáron az a kötet, amit én megrendelek (és rendszerint nincs), akkor a központi raktárból hozzák ide, és abból ők pénzt nem látnak, csak munkát. Ezt nagyon sajnálom is, de mit tehet az ember, ha mégis szeretne könyvet vásárolni?


2. Kész edzés egy-egy kötettel az olvasás
Gondoljunk itt csak az Anna Kareninára, A nyomorultakra, az Outlanderre, meg a hozzájuk hasonló tégla méretű olvasmányokra! Nehéz anélkül fogni ezeket, hogy az ember karja ne szakadna le, az említett Outlander első része például 910 grammos, ami nem a pehelysúly kategória, na.


3. Sok helyet foglalnak
Főleg kis lakás esetében hamar el lehet érni a maximális helykihasználtságot, s akkor eljön az a szomorú pillanat, amikor pár könyvtől meg kell válni, annak érdekében, hogy újakkal bővülhessen a polc. Mondjuk - lekopogom - nekem ilyen problémám nem volt még, mert időnként szoktam ellenőrizni, hogy minden könyv, ami a polcomon van szükséges-e, s ha úgy érzem, hogy soha a büdös életben nem fogom elolvasni, és csak azért vettem, mert le volt akciózva stb., akkor szépen meghirdetem eladásra, hátha mást boldoggá fog tenni.

E-könyvek - e-olvasók

Először is én, ha e-könyvekre gondolok, akkor nem azt képzelem el, hogy valaki mobilon vagy laptopon olvasgatja, mivel azt mindenki tudja mennyire káros a szemnek, nem fejteném ezt ki. Itt most csak az e-olvasókon való olvasásról fogok beszélni.

PRO:


1. Praktikus és kényelmes
Hiába olvasok éppen egy 1 000 oldalas könyvet, nem fogok megszakadni tőle, mivel maga a készülék csupán 170 grammos (most konkrétan a sajátomról beszélek - Kindle 5 -, de az újabbak még inkább könnyebbek). Utazáskor életmentő. Meg úgy alapból is észrevettem, hogy kevesebbet ficánkolok egy e-olvasóval a kezemben, míg egy sima könyvvel egy óra alatt vagy tíz pózt produkálok, mert egyfolytában fárad a kezem.


2. Rengeteg könyv elfér rajta
Sajátomon 2 GB tárhely van, amiből körülbelül 1,25 használható, de még így is 1 400 könyvet lehet rajta tárolni! Ez rengeteg, ami mindig kapóra jön, hiszen egyrészről, ha utazunk, akkor nem fog leszakadni a vállunk a könyvek súlya alatt, másrészt pedig egy csomó könyv közül választhatunk, ha éppen az egyikhez nincsen kedvünk. Míg, ha csak egy könyvet viszünk magunkkal mondjuk a vonatútra, akkor ott nincsen választási lehetőség.


3. Nem is olyan drága, ha belegondolunk
Igaz, hogy egyszerre ki kell csengetni mondjuk 20-30 ezer forintot, viszont ez idővel bőven visszahozza az árát, ha azt vesszük, hogy egy hagyományos könyv mondjuk 3-4 ezer forint.


4. Kevesebb fát kell kivágni
De azért a kép nem ilyen fekete-fehér, hiszen ahhoz, hogy előállítsunk egy e-olvasót sokkal több energia kell, illetve mivel időnként lemerül, ezért elektromos áramot is fogyaszt. Ezen kívül pedig több benne a kemikália is, amivel (ha majd bontásra kerül) végül is nagyobb terhet rovunk a környezetre, mint egy sima könyvvel. Egy tanulmány szerint 12 hónap alatt tudnák az e-olvasó miatt ki nem vágott fák kiegyenlíteni a készülék készítése közben felhasznált szén-dioxid mennyiséget. Egy másik tanulmány azt írja, hogy a 23. Kindle-n olvasott könyved után kerülsz ki a "környezetvédelmi pirosból". Azért azt is mindenképpen meg kell említeni, hogy egy 2010-es felmérés szerint az USÁ-ban évente 125 millió fát kell kivágni a kinyomtatott könyvek miatt... 125 milliót! Szóval, mindenki döntsön belátása szerint, hogy most az e-readerek végül is környezet-barátak-e, vagy sem. Én maradok a pro oldalon, bár félek az amerikaiaktól, akik minden évben eldobják a "régi" kütyüiket, mert kijött egy újabb, jobb. De, ha sokáig hű társunk marad az olvasónk (s azért szerintem Magyarországon nemigen tehetjük meg azt, amit sokan az USÁ-ban - de ez nem is baj, ezzel csak segítjük a környezetünket), akkor én úgy hiszem, hogy a pozitívum fele billen el a mérleg.


5. Ingyenes legális e-bookok
Ezek olyan könyvek, amelyeknek a szerzője már rég elhunyt, és a szerzői jogok is lejártak már. Magyarul ilyeneket lehet találni a mek.oszk.hu oldalon, angolul pedig még annál is sokkal több van a Project Gutenberg nevezetű honlapon. De még ennél is gyorsabban és praktikusabban is hozzá lehet jutni ingyenes e-könyvekhez. Ha rámész az Amazon oldalára és beírod, hogy free e-books, akkor elég sok klasszikus irodalom ki fog jönni, és ami a legjobb benne, hogy nem kell letöltened és átkonvertálnod, hanem csak bejelentkezel és rányomsz arra, hogy to XY's Kindle és wifi-kapcsolat mellett rá is kerül a Kindle-re a könyv.

KONTRA:

"Vége, könyv. Te egy alsóbbrendű technológia vagy. A nagy, nehézkes formátumod többé már nem helytálló. Csak egy kicsike ebből a lángból, és örökké eltűnsz! *katt*"

1. Van élettartama
Mivel elektronikai eszközről beszélünk, ezért benne van a pakliban, hogy X év után fogja magát, és feladja. Persze van amit még meg lehet javítani, de egy hagyományos könyv élettartama jóval hosszabb, az e-reader nem vetekedhet vele. Illetve, megkárosítani is könnyebb, például ha véletlenül leöntjük vízzel, míg, ha egy sima könyvet öntünk le, igaz, hogy úgy fog kinézni, mint egy káposzta, de használható marad.


2. Nem sokkal olcsóbbak és nincsen mindből e-verzió
Ahhoz képest, hogy jóval olcsóbb az e-bookok előállítása, az új megjelenések szinte ugyanannyiba fájnak, mint ha a hagyományos könyvet venném meg. De még a pár évesek is csak pár szár forinttal olcsóbbak. S magyar oldalon még nem is láttam e-könyvekre akciót, maximum az Amazonon szoktam belefutni leárazásokba vagy ideiglenesen ingyenes könyvekbe (bár azt is ritkán, és nagyjából sose az van leértékelve, amit kinézek). No, meg arról ne is beszéljünk, hogy rengeteg könyvből nem is készül e-verzió.


3. Egy e-olvasó csak egy e-olvasó marad, viszont a könyvekhez élmények és emlékek kötődnek
Kicsit belecsöppentünk az érzelem zónájába, de erről is beszélni kell, ha már összehasonlítom őket. Mindenkinek van temérdek olyan könyve, amihez fűződik valamilyen kaland, emlék stb., és amint rápillant arra az adott kötetre, egyből megrohanja a nosztalgia. Azonban ez az e-olvasóval szerintem nem fog megtörténni, az mindig is csak egy praktikus kis gépezet marad. Persze, ahhoz is hozzá lehet nőni, s vannak olyanok, akik nevet is adnak nekik, de azért az mégsem az igazi.

Nálam kéz a kézben jár mindkettő. Kindle 5-öm immáron 5 éve boldogít, azokon klasszikusokat szoktam olvasni. (S mostanában szeretnék több olyat olvasni, szóval egyre többet fogom használni). Amit pedig nem tudok legálisan letölteni, azt kiveszem a könyvtárból, külföldi könyveknél meg ami érdekel, azt megrendelem Bookdepositoryról (bár nyilván nem mindet, de elég szépen gyarapodik a könyvtáram). Bár, ha valaki kényszerítene, hogy válasszak a kettő közül, akkor egyértelműen a hagyományos könyvekre tenném le a voksom, viszont praktikusságban sose fogja legyőzni az e-olvasókat, ez holtbiztos.

Nektek mi a véleményetek a témáról, melyiket preferáljátok?

Képek forrásai:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése