2017. június 25., vasárnap

Sorozatok #3


Sziasztok!

Ma a már befejezett sorozataimat fogom bemutatni Nektek, hátha kedvet kaptok ti is valamelyikhez! Természetesen mindig hozzáírom majd az újakat, azok vannak legfölül, amik a legfrissebbek. 


1. Silber-trilógia
Ilyen gyorsan már rég olvastam ki egy trilógiát! Nagyon megfogott, jobban, mint az írónő másik sorozata. Ki is rángatott az olvasási válságból, mert érdekes, vicces, pörgős. Nem tökéletes, de nagyon szerettem. 


2. A Court of Thorns and Roses
A legújabb kedvenc trilógiám. Már az első része megfogott, de igazán a másodikkal szippantott magába. Lesznek még kötetek, de nem a mostani főszereplőkkel.


3. Ha maradnék
Az első részt még 2014-ben olvastam el, s csak idén tavasszal, amikor a könyvtárban bóklásztam és észrevettem, jutott eszembe, hogy még mindig nem fejeztem be a duológiát. A Ha maradnék nem életem legjobb olvasása volt, mégis úgy éreztem, hogy el akarom olvasni a befejezést. S igazából nem is bántam meg, főleg mivel abban a kötetben a fiú, Adam szemszögéből olvashatjuk a történéseket (az elsőben pedig Miaéból). Nekem sokkal szimpatikusabb volt így, meg érdekelt is az ő szemszöge. Miát sajnos itt se sikerült megkedvelni, viszont megértettem a döntéseit, jogosak voltak. Mindenesetre ajánlom a könyveket, szívszorító a témájuk, mégis könnyen lehet velük haladni, hiszen ifjúsági kötetekről van szó.


4. Percy Jackson és az Olimposziak
Hogy én mennyire áldom a fejemet amiért nekikezdtem ennek a sorozatnak! Féltem tőle, hogy túlságosan gyerekes lesz, de abszolút nem! Szóval aki szintén emiatt nem állt még neki, ne habozzon egy percet se, ez egy különleges és szerethető könyvsorozat. A görög mitológián alapul, megismerhetünk általa rengeteg istenséget, feleveníthetjük vele a tudásunkat, és sok újat is lehetett belőle tanulni. Percy és barátai igazán humoros, csupaszív, okos gyerekek, akik kalandjairól egy élmény volt olvasni. Rick Riordannek egyébként van még sok sorozata, trilógiája, Az Olimposz hőseiben is szereplenek Percyék, bár azokat még nem olvastam, mindenképp tervezem.


5. Harry Potter
Szerintem ehhez nem is kell sok mindent hozzáfűznöm. Angolul és magyarul is olvastam (magyarul kétszer is) és természetesen az első betűtől kezdve az utolsóig imádtam. Bár én nem azok közé tartozom, akik ezzel nőttek fel, mivel legelőször 16 évesen olvastam őket. Ezt veszem elő, ha olvasási válságom van, tavaly is az angolul való olvasásával sikerült kilábalnom egy óriási válságból. Kedvenc részeim a 3., 4., 5. és 6. Csak egyet nem tudnék választani, az kegyetlen lenne! Az Elátkozott gyermeket is olvastam, nem volt rossz, mivel élveztem, hogy újra visszatérhetek az univerzumába, viszont rengeteg hibája van neki, amik a kedvemet szegték. Egyszer elolvastam, de többször biztos nem fogom.


6. Cormoran Strike
Bár ehhez fognak még megjelenni részek, a jelenleg kiadottakból (3) mindet olvastam már. Krimi regények ezek, amelyeket Rowling ír álnéven. Mindegyik fondorlatos, és olvasmányos volt, szerintem remek művek, többrétegű karakterekkel - Cormoran a magándetektív, aki afganisztáni veterán, illetve Robin, akit az első részben vesz fel titkárnőnek, de hamar rájön, hogy éles szemével, és eszével nagy segítségére lehet a nyomozásban - és nagy csavarokkal.


7. Időtlen szerelem
Ha egy könnyed, romantikus fantasy trilógiára vágysz, amelynek a fő motívuma az időutazás, akkor ne keress tovább! Azonban figyelmeztetlek: ha nem kezeled jól a hisztiző, nagyon tini karaktereket, akkor inkább felejtsd el ezeket a könyveket! A történet maga iszonyatosan lebilincselő, izgalmas és egyedi, de a főszereplő lány nagyon-nagyon idegesítő tudott lenni. A harmadik rész végére komolyodott meg csak, szóval tényleg csak akkor ajánlom, ha van ehhez türelmed. De ha adsz neki egy esélyt, és el tudsz vonatkoztatni ettől, akkor garantálom, hogy nem fogod tudni letenni és amint befejezted az első részt, nyúlni akarsz majd a másodikért, aztán meg a harmadikért. Aztán nyúlnál a negyedikért is, de az nincsen, ami nagy kár, mert maradt pár minor hézag a sztoriban, meg szívesen olvasná tovább az ember ezt a történetet.


8. Divergent
Őszinte leszek, így utólag már nem fűz semmilyen érzelem ehhez a trilógiához. Volt az a korszakom, amikor a disztópia volt a sláger, szóval én is olvasgattam olyan könyveket. Ma már hidegen hagynak, de ha neked most van ez a korszakod, akkor olvasd el A beavatottat, mert nem rossz! Érdekes világfelépítése van, ez a legnagyobb előnye. Talán számomra ez az egyetlen előnye is, mert nem tudnék többet felhozni. A karakterekhez nemhogy kötődni nem tudtam, de még meg is utáltam a legtöbbjüket. Szóval egynek elmegy, de vannak nála jobbak is szerintem.


9. Galaxis útikaluz stopposoknak-trilógia (így terjedt el a címe, de valójában nem trilógia!)
Egy klasszikusnak nevezhető 5 részes sci-fi sorozat, amiről nem sokat tudok mondani, mert fura és megmagyarázhatatlan. Az első kettő volt a kedvencem, onnantól csak egyfajta "csakazértis elolvasom" hozzáállás miatt fejeztem be. Mármint jók voltak, csak mivel nem volt mindig értelmük, ezért nagyon sok mindent nem tudnék mondani róluk. Aki úgy gondolja, hogy szereti a sci-fit, adjon neki egy esélyt.


10. Az éhezők viadala trilógia
A harmadik kivételével mindegyiket 5 csillagosra értékeltem, tehát nagyon tetszettek anno, de mivel ez is disztópia, mai fejjel már nem hoz túlságosan lázba. Azonban, ha csak most ismerkedsz ezzel a műfajjal, mindenképpen ajánlom, mert izgalmas, pörgős, és a főszereplők is igazán érdekesek és kedvelhetők. 


11. Narnia Krónikái
Ez egy 7 részes klasszikus fantasy sorozat, amelyet minden fantasy rajongónak meleg szívvel ajánlok. Nagyon nem akarok mesélni, mivel szinte mindenki hallott már róla, még ha nem is olvasta. Kedvenceim azok a részek, amelyekben Susan, Lucy, Edmund és Peter szerepel, de minimum a kisebbek. Ha csak egyet kéne választanom, akkor az a második rész lenne: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény.


12. A Gyűrűk Ura
14 évesen csöppentem bele a fantasy világba, s kijelenthetem, hogy ez a mű adta a kezdőlökést. Emlékszem, ahogy olvastam a könyvtári zöld kiadást, szép emlékek kötődnek hozzá. Abban az évben csak az elsőt olvastam el (egyébként téves a megnevezés, miszerint trilógia, mivel hat db könyvből áll, csak gazdaságosabb volt három részben kiadni). Aztán két évre rá újra elolvastam A Gyűrű Szövetségét, majd A két torony címűt. 2012-ben pedig újra az első kettőt, és végre valahára a befejező kötetet is. Ebből lehet sejteni, hogy az első rész lett a legeslegkedvencebb. Ez nem azt jelenti, hogy a harmadikat utáltam volna, cseppet sem. Bár be kell vallanom, sok rész volt, amin unatkoztam, főleg a csatajelenetek, de soha nem cserélném el semmire azokat a pillanatokat, amiket ezekkel a könyvekkel töltöttem. Ma már csakis nosztalgikusan tudok gondolni rájuk, s akit bővebben érdekelne az ősrégi értékelésem, amit a molyon írtam, bemásolom ide.
1.: Személy szerint nekem ez a kedvencem az egész trilógiából. Imádom a hobbitokat, és nagyon szeretek róluk olvasni, ez az első azért is a kedvencem, mert ez még egész békés, nem olyan szomorú még, mint a többi. Nagyon tetszenek a helyszín leírások, a személyek és az egész könyv A-tól Z-ig.
2.: Másodszorra olvasva, úgy, hogy egy fejezetet Aragornékról, egy fejezetet Samuékról olvastam, sokkalta jobb volt. Ez is nagyon jó része a sorozatnak, bár az első marad a kedvenc. Kedvenc részem a Füvekről és nyúlpörköltről, óó én is szívesen részt vennék egy hobbit lakomán, még ha ilyen szerény is; természetesen Rohadék/Vakarék nélkül.
3.: Az első részt háromszor, a másodikat kétszer olvastam, de a harmadikat csak egyszer … Nem tudom miért, talán nem akartam, hogy vége legyen. Mindenesetre most, hogy már olvastam, meg tudom állapítani, hogy ez a kedvenc trilógiám, könyvsorozatom. Rátérve a 3. könyv értékelésére, a lényeg az, hogy érdekes módon nem rajongok a csatajelenetekért, és inkább a többi érdekel, például a kultúrájuk, az útjuk, a táj, tehát minden más. Nagyon élveztem a gyűrű pusztulása utáni részeket, és nagyon meghatott az utolsó fejezet… Tolkien egy zseni volt, és nagyon tisztelem, amiért megalkotta ezt az egész világot az összes hobittal, emberrel, tündével.

13. Twilight Saga
Igen, én is olvastam ezt a csodásnak nem éppen mondható sorozatot... 2009-ben kezdtem el, és 2010-ben fejeztem be a 4. részt. Több szót nem is pazarolnék rá. A kiegészítő kötetet nem olvastam el, de szerintem úgy is ér befejezett sorozatként.

+2
Van még kettő sorozatszerűség, amelyeket már befejeztem. Ezek pedig:
A Poirot és Miss Marple könyvek a krimi koronázatlan királynőjének tollából. Bár nem függenek össze teljes mértékben a kötetetek, tehát nem kötelező kronológiai sorrendben menni (habár ajánlott, de mondjuk én se mentem túlzottan sorrendben), azért meg szeretném említeni e listában, mivel Agatha könyveivel lettem igazán könyvmoly. Az első tőle a Nem csalás, nem ámítás volt, még 2008-ban. Durva belegondolni, hogy jövőre lesz 10 éve, hogy rátaláltam a köteteire. Örökké hálás leszek a keresztanyámnak, amiért a házukban megláttam pár Christie könyvet, elkezdtem forgatni őket, és pár évre rá már az összes könyvét ki is olvastam. Ha krimi rajongó vagy, mindenképpen végy a kezedbe egy A. C. kötetet, szerintem nem fogod megbánni!

Nos, ennyi lett volna mára ez a bejegyzés, ezek azok a sorozatok amiket eddig befejeztem, szerintem 13 nem is olyan kevés. Remélem egy év múlva ilyenkor legalább nyolc-kilenc darabbal bővíthetem a listát. S szintén remélem, hogy sikerült meghoznom a kedvet legalább egy olvasására, szerintem egyikkel se lehet mellélőni, mindegyiknek megvan a maga lételeme. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése