2017. június 22., csütörtök

Sorozatok #2


Sziasztok!

Tegnap azokat a sorozatokat mutattam be, amiket mindenképpen be szeretnék fejezni. Most viszont azok kerülnek sorra, amelyeket biztos, hogy nem fogok folytatni. Itt is visszafele megyek kronológiailag, tehát az utolsó lesz az, amit a legrégebben kezdtem el.


1. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Csalódtam, mivel a film nagyon tetszett, viszont a könyvet abszolút nem tudtam élvezni. Untam, de nagyon. 


2. A fiúknak, akiket valaha szerettem - To All the Boys I've Loved Before
Nem, nem, nem, ez nagyon nem nekem íródott. Túl nyálas, túl tini, túl klisés. Ha bővebben érdekel az első részről a véleményem, ITT elolvashatod (kifakadásra számíts). 


3. A varázslók-trilógia
A varázslókat a Mini-könyvklub 7 júniusi fordulójában olvastam el, és hát, hogy szépen fogalmazzak: nem jött be... Az alapja, a kérdések, amiket felvet, az nagyon érdekes, azonban ahogy kivitelezte, az hagy maga után kivetnivalókat. Ha érdekelne a teljes értékelésem ITT el tudod olvasni.


4. Korfu-trilógia
Amikor összeszámoltam, ezt valamiért nem is vettem figyelembe, mert el is felejtettem, hogy ez is trilógia. Az első részét olvastam (Családom és egyéb állatfajták), de úgy érzem, nekem annyi elég is volt. A család borzasztóan irritáló volt számomra, és hiába voltak jó részek, meg szép leírások, nincs az az isten, hogy tovább bosszantsam magam.


5. The Illuminae Files
Ez is trilógia lesz, jövőre jön ki az utolsó része. Bevallom, ennél maximálisan a hype és a csodaszép borító fogott meg, kíváncsi voltam, sőt biztosra vettem, hogy nekem is tetszeni fog. De rá kellett jönnöm, hogy én és a könyv nem passzolunk. Unatkoztam, nem érdekelt, nem tudtak megérinteni a történések, a szereplők. Meg rá kellett jönnöm, hogy mégse rajongok annyira a sci-fiért. Persze néha-néha jólesik, de ha már fikció, akkor jobban fekszenek a fantasy könyvek.


6. Legenda
Erről nem olyan rég írtam a Top 5 Wednesday keretében, szóval nem ismétlem önmagam. A lényeg, hogy nem tudott érdekelni a szereplők sorsa, nem kedveltem meg egyiket se.


7. A Párválasztó
Amikor három éve olvastam az első három könyvet, akkor még úgy volt, hogy nem lesz több. Aztán idővel megjelent még kettő rész. Anno viszonylag élveztem, mármint nem egy mestermű, de a célját teljesíti - könnyed szórakoztatást nyújt. Folytatni viszont nem tervezem, mert azért annyira nem vett le a lábamról, és a várólistámon így is vár 500 könyv, szóval...


8. Eat, Pray, Love
No, efelett is elsiklottam, de amikor újfent nézegettem az éves olvasásaimat molyon, eszembe jutott, hogy ez se csak egyrészes, hanem van egy folytatása. Szerettem az első részt, főleg az Olaszországban játszódó epizódokat (haspók vagyok), kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv, de abszolút nem érdekel a folytatása.


9. Évszázad-trilógia
5 éve olvastam az első kettő részt, szóval sokra nem emlékszem belőle. Főleg, hogy akkoriban elintéztem három mondattal az értékeléseket, így nem voltam valami nagy segítség magamnak most. A lényeg, hogy így visszatekintve úgy érzem, hogy eléggé ponyvás volt. S most nekem erre nincs szükségem, szeretnék komolyabb műveket olvasni.


10. A tűz és jég dala
A harmadik rész feléig jutottam el, aztán megkérdeztem magamtól, hogy kell ez nekem? Ennyi intrika, keverés, szex, szereplő? S a válasz egy határozott nem volt, szóval szépen le is tettem, és azóta se hiányzik. A sorozatnak is csak az első évadát láttam, még akkor, amikor olvastam. Tudom, hogy rengetegen rajonganak érte, s most már kb. az számít ritkaságnak, hogyha valaki nem imádja. Martin egyébként tényleg irtó tehetséges, hogy egy ekkora univerzumot meg tudott teremteni, és nem keveredik bele, meg hogy milliók érdeklődését fenn tudja tartani. Az enyémet pont nem, de hát na, valakinek meg A Gyűrűk Ura nem fekszik, van ilyen.


11. Az eperszedő - Jette Weingärtner
No, ennél nem is tudtam, hogy sorozatról van szó. Vagy is hát valamiért mégiscsak rákattintottam az adatlapjára, szóval egy halvány megérzésem volt vele kapcsolatban, s be is igazolódott. Magyarul csak egy jelent meg, s nem is fog több, mert eléggé le lett hurrogva ez a kötet, molyon csak 62%-os. Én 4.5 csillagra értékeltem, de szerintem azt csak azért, mert akkoriban nagyon jószívű olvasó voltam, s ha valami jól elszórakoztatott, akkor sok csillagot kapott. Valószínű, hogy most már találnék benne rengeteg hibát. Ami megdöbbentett, hogy nem trilógiáról, hanem egy 7 részes sorozatról van szó eredetileg! Elolvasni tuti nem fogom, egyrészt mivel nem tudok németül, másrészt mivel nem is érdekel.


12. Fényemberek
Be kell vallanom, annyira nem fogott meg a történet, hogy még a molyra is elfelejtettem felvinni olvasásként, így csak saccoltam az olvasás évének meghatározásában (no meg az itteni elhelyezésben). Fogalmam sincs, hogy mennyire élveztem anno, de szerintem nem rajongtam ére túlságosan, mivel nem folytattam a trilógiát. 


13. Kendra krónikák - Kendra Chronicles 
Magyarul csak az első része jelent meg (Beastly - A szörnyszívű), s a moly szerint több nem is fog. Angolul négy részes (plusz egy kiegészítő kötet), amin már meg se kéne lepődnöm, hiszen manapság már az a fantasy könyv megy csodaszámba, ami egyrészes. Egy romantikus, tingli-tangli urban fantasyről van szó, amire már nem is emlékszem. Ebből látszik, hogy mennyire fogott meg.


14. Csitt, csitt 
Csak két szót mondok: bukott angyalok... egy rész bőven elég volt belőle, még van ezen kívül három, de ha fizetnének, se folytatnám. Kinőttem én már az ilyenekből.


15. Mercy Falls farkasai 
Ezzel úgy vagyok, hogy imádtam olvasni, lenyűgözött az írónő írásmódja, szóval biztos fogok még tőle olvasni, de nem ezt. Igazából már csak a trilógia befejező része várna rám (meg a 3.5-edik rész), de már hidegen hagy, hogy mi lesz a befejezése. 


16. A Végzet Ereklyéi 
A Csontvároshoz volt csak szerencsém jó pár éve, de nem fogott meg a történet, a szereplők, meg úgy az egész atmoszférája sem. A Trónok harca után ez az, amit a legtöbben imádnak, hiába jelent meg már viszonylag rég, még mindig a toplisták élén áll. Egyébként hat részes a sorozat, de jelent meg még ebben az univerzumban egy rakat könyv, szóval a fanoknak jó soruk van, hisz több alkalommal bele tudnak merülni ebbe a világba. 


17. Caster krónikák 
Ismét csak az első részt olvastam (Beautiful creatures - Lenyűgöző teremtmények), s lenne még három, de mint sok hasonló itt, ez sem érdekel már. Rossz nem volt, de annyira jó se, hogy izgatna a folytatás. 


18. Rémálom
Ez az első magyar trilógia a listán. Még 2010-ben olvastam a 9...8...7...et, szórakozásnak jó volt, de nem tudott túlságosan beszippantani. Az írásmódja - Böszörményihez híven - remek volt, mégse érzem a késztetést, hogy folytassam.


19. Vámpírnaplók
Ezzel el is érkeztünk a listám legvégére. Hármat szenvedtem végig a 10 (!) részből, szerencsére rövid könyvek. Ne is kérdezzétek, hogy miért folytattam, ha az első se nyerte el annyira a tetszésemet, magam sem tudom, talán mazochista vagyok. Akkortájt a sorozatot is elkezdtem, de számomra ellaposodott a második évadtól.

Ahány ember, annyi vélemény, szóval, ha neked tetszett valamelyik ezen könyvek közül, akkor én nagyon örülök! S kíváncsi lennék, nektek melyek azok, amelyeket nem fogtok folytatni? Van-e közös ilyen sorozatunk?
Lesz még ilyen sorozatos rész valamikor a közeljövőben, elsőként a befejezett sorozataimat mutatom meg, aztán pedig azokat, amikbe szeretnék belekezdeni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése