2017. június 9., péntek

BorítóBörze #2 - UK vs USA


Sziasztok!

Igazi borítómániás vagyok, és az egyik kedvencem azon belül is az, hogy mennyire térnek el a brit és az amerikai borítók. Ma ezeket fogom kicsit boncolgatni, bemutatni.

1. Shades of Magic trilógia (V. E. Schwab)
Ezt egyszerűen nem tudtam kihagyni. Gyönyörű mindkét verzió, de a szívem az amerikaihoz húz. Magyarul is azt választották egyébként.


2. Monsters of Verity duológia (V. E. Schwab)
Ismét bajban vagyok, mert a brit csodaszép, a rózsával az első könyvön, a hegedűvel a másodikon, azonban az amerikai tipográfiája valami eszméletlen csodaszép, és nagyon sejtelmes azzal, hogy csak a hegedű körvonalait kapjuk meg.


3. A Thousand Nights & Spindle/Kingdom of Sleep (E. K. Johnston)
Nos, itt elég fura a helyzet, mert van 2 USA borító, és 2 fajta UK... legalábbis az első résznél. S, hogy még bonyolódjon a dolog, a britek a másodiknak még a nevét is megváltoztatták. Spindleből lett Kingdom of Sleep. A választásom is elég kacifántos: alapból a borítók közül az amerikai vett meg magának, a lila brit csak akkor lesz a szebb kiadás, ha az ember lánya keménykötésűben veszi meg, mert akkor a védőborító alatt egy csodaszép ábrázolás várja. 
A második brit kiadás is igen szépre sikerült, az még papírkötésben is igen mutatós (ezt tapasztalatból mondhatom, mert nekem az van meg). Aztán az amerikaiak az újranyomásnál valamiért kicserélték azt a csodaszép sötétlila és aranyozott betűtípusú originál borítót, és helyette terveztek egy másikat, ami szerintem borzalmasra sikeredett. Nem is értem, miért kellett...
A második résznél pedig ismét az amerikai nyert meg magának, a színkombinációkkal és a cím körüli cirádákkal.


4. Caraval (Stephanie Garber)
Ennél egyértelműen elmondhatom, hogy a brit kiadás mérföldekkel veri a másikat. Igényesebben kivitelezett, egyedi és aranyozott - kell ennél több? Ha még több képet szeretnétek nézni róla, csak írjátok be az oldal keresőjébe, hogy Caraval, mert van az áprilisi book haul bejegyzésemben egy montázs róla, amin még jobban látszik.


5. Truthwitch & Windwitch (Susan Dennard)
Itt is van egypár lehetőség. Az elsőnél eddig háromféle borító közül lehet választani: van egy amerikai, ami igazán lenyűgöző, egy brit, amiről inkább nem is beszélnék, és az eredeti megjelenést követő egy évre rá megjelent még egy brit, ami viszont igazi ékköve lett a polcomnak. Imádom a kicsit bársonyos borítókat, a színválasztással és a szimbólummal pedig már első látásra megvett kilóra. A 2. részhez (mivel idén jelent csak meg) még nem készült el a harmadik verzió, az eddigi kettő közül most nem tudnék választani, mert szerintem mindkettőnél kitettek magukért a tervezők.


6. Heartless (Marissa Meyer)
Nos, itt 3+1 borító készült. A plusz egy az Owlcrate nevezetű könyves feliratkozási dobozt jelenti, mivel az kifejezetten a megrendelőknek készült csak, olyat nem lehet vásárolni. Azon kívül van egyfajta amerikai, és kettő brit. Első látásra beleszerelmesedtem az amerikai keménykötésűbe, aztán megláttam az árát... s inkább úgy döntöttem, hogy tovább nézelődöm. Amit jól is tettem, mivel rábukkantam egy új kiadásra, amire várnom kellett ugyan, de megérte! Imádom a fekete-piros leveleket a fehér alapon, az alakábrázolást, illetve a cím kinézetét. De van egy másik brit is, amiről viszont szívesen megfeledkeznék, annyira borzasztóan néz ki (legalábbis szerintem).


7. The Heroes of Olympus sorozat (Rick Riordan)
Erre különösen mérges vagyok. A Disney-Hyperion (az amerikai kiadó) olyan emberfeletti munkát végzett a sorozat mindegyik borítójával, hogy az már észveszejtő, erre a brit kiadó meg mindegyik borítóját elcsúfította. Persze biztos van, akinek tetszenek, meg hát nyilván nekik is volt vele rengeteg melójuk, azt elismerem, de... A betűtípusok, az ábrázolások, meg az egész dizájn... brr. Nem. Ezzel szemben az amerikaiak a borítótervezés mintapéldányai. Igényes grafika, hozzáillő betűtípus választás, passzoló színkombinációk. S plusz pont, amiért a sorozat címét nem a könyv közepére rakták óriás betűkkel, hanem a tetejére csináltak egy aranyfejlécet. Nagyon örvendeztem, amiért a Könyvmolyképző az amerikai borítóval adta ki.


8. The Hate U Give (Angie Thomas)
Hogy ne csak fantasy könyveket hozzak, beraktam ezt a gyöngyszemet is az összeállításba. Az amerikai borító nagyon ötletes és szembetűnő lett, míg a brit... hát, hogy szépen fogalmazzak, nem úgy tűnik, mintha sokat agyaltak volna rajta. Sajnos a magyar kiadáshoz az utóbbit választották.


9. Rebel of the Sands & Traitor to the Throne (Alywyn Hamilton)
Itt volt alapból egy-egy, aztán, amikor idén megjelent a második rész, akkor az amerikaiak kijöttek egy újabb borítóval. Itt az elsőnél egyértelműen a britet preferálom, viszont a másodiknál az amerikai kenterbe veri a másikat. Olyannyira el lett találva minden, csodaszép lett, s el is felejtette velem azt a tényt, hogy nem kedvelem, ha emberek vannak a borítókon.


10. The Bear and the Nightingale (Katherine Arden)
Összességében véve, az amerikai elegánsabb, és valószínűleg jobban passzol a történet sejtelmességéhez, míg a brit színesebb (ami nagyon megtetszett benne), és bohókásabb, gyerekesebb. Egyébként utóbbiak ki fogják adni egy új borítóval, mégpedig október ötödikén. Nem mondom, hogy rossz lett, azonban azt se tudom kijelenteni, hogy hű de megtetszett volna.


Nos, ennyi lett volna a mai BB bejegyzésem, írjátok le megjegyzésbe, hogy nektek mi a véleményetek a felsoroltakról, kíváncsi vagyok mások hogy vélekednek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése