2017. május 21., vasárnap

Vámpírok múzsája

Borbíró ​Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?
Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.
Már egy ideje szemeztem ezzel a könyvvel, mivel mostanában több molyos figyeltem is olvasta, és jó véleménnyel voltak is róla. A kezdőlöketet azonban a Mini-könyvklub 7 okozta, mivel ez a májusi olvasmányunk. Kicsit félve kezdtem neki, nem azért, mert magyar könyvről van szó, hanem azért mert vámpírok. A Twilight saga óta nem igazán olvastam olyan könyvet amelyben a vérszívók lettek volna főszerepben, az meg már borzasztó rég volt (kb. hetedikben vagy nyolcadikban). A másik visszatartó okom az a műfaja volt, pontosabban a fantasy alműfaja, az urban fantasy. Ennél nem egy teljesen új kitalált világot kapunk, hanem egy valódi helyszínen - ezesetben Budapest - történnek nem éppen valódi események, vagyis fantasy elemek. A félelmem jogos is volt, meg nem is, mivel ambivalens érzéseket hagyott bennem. Tetszett a világfelépítés, s ehhez a könyvhöz nem is tudnék már mást elképzelni, azonban nem éreztem azt a valamit, amit mondjuk egy high fantasynél, nem tudtam elmerülni egy teljesen új világban. Ez pedig hiányzott, de ez csak az én személyes preferenciám. Ha Budapest és Magyarország, akkor nyilván lesznek is benne politikai utalások. Nos, ezek nem nyűgöztek le (persze van lételemük), mivel engem egyfajta előre begyakorlolt műsorra emlékeztetett az, ahogy tálalta. Hadd szemléltessem egy Bori és Ned közötti párbeszéddel:

" - [...] Nekem például az új adótörvényeknek köszönhetően egyből megugrott a fizetésem anélkül, hogy hirtelen hármasikreket kellett volna szülnöm. Márpedig ez nagy szó. Tudod, az elmúlt két évtizedben annyira látványosan fogyott a magyar,  hogy az adókedvezmények kizárólag a magycsaládosokat részesítették előnyben.
- Viszont romlottak a munkakörülményeid, vagy nem erről panaszkodtál mostanság?"

Ha már ismeretterjesztés, tetszettek azok a részek, amikor kaptunk egyiptológiai érdekességeket, információkat. Érződött, hogy az írónő ért hozzá, s örültem, hogy beleírta ezeket. 
A mű humorban bővelkedik, azonban ez az a fajta, amelyet sokan nem szeretnek a morbidsága és az illetlensége miatt. Én jól elszórakoztam rajta, volt sok haláli beszólás, amelyeken nevettem. Párszor azonban borzasztóan idegesített, főleg akkor, amikor egy perccel előtte valamilyen komoly dolog történt, aztán Bori következő gondolata már egy morbid hülyeség volt. Na, ezt már nem túlzottan értékeltem. Ezek az éles váltások amúgy is jellemzik a könyvet. Az egyik pillanatban tudományos szöveget nyomnak, aztán olyan gyorsan vált át a szokásosba, hogy szinte észre se veszed. 
A szereplők egytől egyig érdekes figurák. Bori egy éles eszű, felvágott nyelvű, belevaló nőszemély. Hamar kiderül, hogy megszereted-e vagy sem, nekem bejött a személyisége, bár a való életben biztos nem találnánk meg a közös hangot. Viszont, ha üdítő változatosságra vágysz a sok picsogó tinédzser után, mindenképpen adj Borinak egy esélyt! A többi szereplőről még nem tudok nagyon nyilatkozni, annyira nem ismertük meg őket. Koppányt valamiért megkedveltem, pedig eléggé fura egy vámpír, de nem tudom... valamiért megtetszett. Remélem a többi részben is fog sokat szerepelni, hogy jobban megismerhessem. Merthogy ez egy sorozat, eddig 5 része jelent meg, s a moly nem zárta le, szóval várható még több is. 
~
Összegzés: Tetszett, mert olvastatja magát, izgalmas, és érdekes, teljesen új történettel (hasonlót még soha nem olvastam), a karakterek is eléggé diverzek, de az elmondható, hogy ez egy cselekményre építő kötet. Tényleg humoros kis sztori, kikapcsolódásnak tökéletes. Folytatni fogom, mert kíváncsi vagyok, hogy vajon mik fognak még történni, hogy fog folytatódni Bori kalandja. 
~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése