2017. április 26., szerda

Top 5 Wednesday #1


Sziasztok!

E héttől én is csatlakozom a Goodreads Top 5 Wednesday kezdeményezéséhez, nagyon megtetszett, amikor @reta09 blogján olvastam róla. Ezen a héten olyan 5 írót osztok meg, akiktől még csak egy vagy csak pár könyvet olvastam, azonban mindenképpen szeretnék többet. Kezdjük is a listát.

1. Victoria Schwab

Szerintem ő az idei évem legnagyobb felfedezése, bár még csak az A darker shade of magic (azóta magyarul is megjelent Egy sötétebb mágia címen) című kötetét olvastam, elképesztően egyedi írásával és történetével elsőre lenyűgözött. A polcomon csücsül a Shades of magic trilógiájának további két része is (A gathering of shadows és A conjuring of light), illetve egy másik duológiájának az első része a This savage song is. Ő mostanában robbant be a köztudatba, főként a legújabb trilógiájával. Eddig rossz értékelést még nem olvastam az írásairól, ami nem meglepő, mivel tényleg mindig új ötleteket húz elő a kalapjából, és mesterien is tálalja. Magyarul még csak az Archívum duológia és az Egy sötétebb mágia jelent meg, de aki szeret angolul olvasni, vagy ki szeretné próbálni magát, neki mindenképpen ajánlom, hogy vegye kézbe eredeti nyelven a műveit.

2. Neil Gaiman

Tőle már három könyvet - a Csillagport, a Coralinet és az Óceán az út végént olvastam (illetve belekezdtem a Tükör és a füst novelláskötetébe, de nem fogott meg túlságosan, szóval azt nem fejeztem be), de mindenképpen szeretnék még többet elmerülni a műveiben, mivel különleges atmoszférájúak a könyvei - talán Tim Burton filmjeihez tudnám hasonlítani. Érdekes történetek, nem azok a szokványosak, ahol megvan, hogy ki-mit-mikor csinál, hanem olyan szellősebb, észveszejtőbb. Legközelebb az Amerikai isteneket szeretném tőle olvasni, hogy a mostanában startoló sorozatot is el tudjam kezdeni.

3. Markus Zusak

A könyvtolvaj szerzője - s mindig is az marad számomra, de szeretném jobban megismerni a munkásságát, hogy vajon a többi könyve is ugyanolyan lélekemelő, költői-e, mint az előbb említett.
Sajnos csupán kettő másik könyve jelent meg, Az üzenet és A kispályás.

4. Benjamin Alire Sáenz

Ő az Aristotle, és Dante a világmindenség titkainak nyomában (ezt próbáljátok kimondani egy szuszra) szerzője. Nemrég olvastam, és intant szerelem lett az íróval. Imádtam a gondolatait, a szereplőit, a párbeszédeket és a könyvben leírt vonatkozásokat. Mindent.
Magyarul még csak ez az egy könyv jelent meg, azonban mostanában adták ki a legújabb regényét külföldön, The Inexplicable Logic of My Life címen, s egyből felkeltette a figyelmem ez az újfent érdekes cím.

5. Böszörményi Gyula

Na, de hogy ne csak külföldi példákat hozzak, megemlíteném Böszörményi Gyulát, akitől még csak kettő könyvet olvastam, egyszer régen a 9...8...7...-et, aztán még idén a Leányrablás Budapesten címűt. Értelemszerűen az elsőként megemlítettre nem nagyon emlékszem (tényleg rég volt, azonban arra emlékszem, hogy tetszett, hiszen kétszer is elolvastam), viszont a másodikra annál inkább! Elbűvölt az író általt felvázolt 19. századi Budapest, és egyből beszippantott. A két karakán lányka is belopta magát a szívembe, főleg Milli. Látszott, hogy rengeteg kutatómunkát végzett az író, szerettem a lábjegyzeteit. Az Ambrózy-báró eseteinek van még két része, illetve egy kiegészítő kötete is, és ha jól tudom, a történet még nem ért véget, mert készül az újabb Ambrózy kötet.

Nos, ez lett volna az eheti top 5, de úgymond "honorable mention"ként szeretném még megemlíteni Patrick Nesst. Ő írta a Szólít a szörny nevezetű regényt, amelyből nemrég készült film is. Szívszaggató, zsepifogyasztó könyv volt, de megérte az összes elpárolgott sótartalmat. Szóval még csak ezt az egyet olvastam tőle, azonban a  kívánságlistámon rajta szerepel a Kés a zajban trilógia, illetve a The Rest of us just live here is.

További molyos résztvevők:
Dorka
Réta
Wandamaci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése